Хиляди унгарци протестираха срещу изсичането на гори за дърва за огрев

Хиляди унгарци се събраха пред парламента в Будапеща в петък вечер, за да протестират срещу разхлабването на правилата за сеч за дърва за огрев, които правителството въведе с мотива да се подсигури за идваща студена зима, след като Русия намали доставките за ЕС.

Хиляди унгарци се събраха пред парламента в Будапеща в петък вечер, за да протестират срещу разхлабването на правилата за сеч за дърва за огрев, които правителството въведе с мотива да се подсигури за идваща студена зима, след като Русия намали доставките за ЕС.Избори 2022

Хиляди унгарци протестираха пред парламента в Будапеща в петък срещу облекчаването на правилата за сеч, за да се отговори на повишеното търсене на дърва за огрев заради поскъпването на газа и електроенергията.


Правителството на Виктор Орбан разхлаби регулациите за дърводобива в началото на август, като изтъкна, че това се налага заради опасенията за студена зима заради намаляването на руските доставки на горива. Екоактивисти и опозиционни партии предупредиха, че това може да ускори обезлесяването и да навреди на околната среда.


Унгария зависи от Русия за по-голямата част от енергията си и Орбан блокира въвеждането на петролно ембарго от ЕС, докато доставките на руски петрол по нефтопровода "Дружба", от където получава и Унгария, не бяха изключени от него. Правителството забрани и износа на горива, включително дърва за огрев.
"Това е нашето общо бъдеще. Всички усещаме ефектите от изменението на климата върху кожата си и изсичането на дървета само ще го влоши", каза протестиращият Фани Фодор, цитиран от Ройтерс.


Митингът беше свикан от зелената либерална партия "Може да има друга политика", която има петима опозиционни депутати в 199-членния парламент.


Правителството казва, че Унгария може да произвежда 3.5 милиона куб. метра дърва за огрев годишно и разхлабването на правилата е необходимо на фона на увеличаване на търсенето, предизвикано отчасти от ограничаването на политиката на Орбан за субсидиране на битовите сметки за комунални услуги.


Търсенето на печки, използващи твърди горива, включително въглища и дърва за огрев, се е повишило почти 12 пъти от миналия юли, след като субсидиите за комунални услуги бяха затегнати, съобщи онлайн търговецът на дребно eMAG по-рано този месец.


Правителството уверява, че дърводобивът ще бъде увеличен само в случай на спешна необходимост,. Ласло Гилхиди от WWF Унгария обаче, каза пред Ройтерс, че "разхлабването на регулациите в правителствения указ е толкова съществено, че е равностойно само на тези, приложени през ХХ-ти век при още по-критични обстоятелства".


"Унгарските гори все още не са се възстановили напълно от тези последствия", добави екологът.


Всичко, което трябва да знаете за:
Избори 2022

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK