Режим на тока в Бъкингамския дворец: наистина ли е възможно

Режим на тока в Бъкингамския дворец: наистина ли е възможно

© Reuters



Избори 2022

Доскоро уредите за бавно готвене бяха хит сред британските домакини - не само здравословно, но и лесно - слагаш съставките в тенджерата преди работа и като се върнеш яденето е готово за сервиране. Сега обаче те са скрити в килерите, домакините изключват фурните и котлоните се насочват към мултикукърите и еър фрайерите, които най-бързо да приготвят храната на семейството. Причината - сметките за ток и газ, които достигнаха непосилни размери.


Тези дни британският в. "Гардиън" писа, че правителството е предупредено да очаква сметките за електричество да достигнат две месечни заплати, като не се изключва и сприране на тока в пикови моменти на недостиг.


При пргогноза от централната банка за средна заплата след данъци от 2054 паунда догодина, очакванията са че годишната цена на енергията ще достигне 4200 паунда още през януари. Това означава, че два месеца от годината британският работник ще се труди да си плати само тока и газа. И това при средна годишна сметка за домакинство сега от 1971 паунда и изчисления за 3500 паунда през октомври.




Така веднага след коледните празници две от три британски домаканства автоматично ще станат енергийно бедни с всички последици от това.


Защо сметките набъбват така стремително?


Както навсякъде в Европа поскъпването на електроенергията се дължи основно на повишаването на цените на природния газ.


За разлика от други държави, включително България, Обединеното кралство е особено изложено на високите цени на газа, тъй като 85% от домакинствата използват газови котли за отопление и около 40% от електроенергията се генерира в газови електроцентрали.


Освен това пазарът на електроенергия функционира по начин, при който цената на електроенергията на едро почти винаги се определя от цената на газа.


Към това трябва да се добавят около 3% заради колапса на множество енергийни доставчици миналата зима. Разходите за управление на клиентите на тези фалирали предприятия се прехвърлят върху домакинствата чрез техните сметки, което ще добави по още 100 паунда върху тях.


Както и още около 5% от таксите за зелена енергия и социалните плащания за най-бедните и пенсионерите, които се покриват солидарно от останалите потребители.


Ако прогнозите се сбъднат, догодина средният британец ще работи два месеца, само да си плати сметките за осветление и отопление за една година

© European parliament (audiovisual service)

Ако прогнозите се сбъднат, догодина средният британец ще работи два месеца, само да си плати сметките за осветление и отопление за една година


За последните почти три години сметките са нарастнали с 96% заради 11-кратното поскъпване на цените на едро на природния газ от 2019 г. Шокът е особено болезнен, тъй като през последните 50 г. цените на електроенергията в кралството са стабилни и цели поколения не са виждали това, което им се случва днес.


Най-черният сценарий


Колкото и невероятно да звучи (експертите се кълнат, че няма да се случи) недостигът на енегия може да доведе до въвеждане на режим на тока за няколко дни през януари. По-точно четири, ако зимата се случи особено студена.


Агенция "Блумбърг" съобщи, че недостигът на електроенергия може да възлезе на около една шеста от пиковото търсене, дори, ако правителството реши да не изключва планирани за спиране електроцентрали на въглища. При този сценарий намаляването на вноса на електроенергия от Норвегия и Франция, съчетано с ниски температури, ще наложи мерки за пестене на газ.


Това би довело до невиждани след края на Втората световна война ограничения като спиране на тока за предприятия и домове, ограничаване на влаковете и на други големи потребители на енергия.


Притесненията за прекъсване на тока през зимата се засилиха тази седмица, след като Норвегия предупреди, че може да ограничи износа, за да обърне внимание на собствените си нужди. Великобритания получава енергия от Норвегия по кабел, минаващ под Северно море, но заради сушата нивата на водата в Южна Норвегия са толкова ниски, че Осло предупреди, че може да му се наложи да избира между износа и собствените си потребители.


Това би накарало Лондон да разчита повече на доставки на газ от континента (Франция) при положение, че Европа сама е изправена пред рецесия заради недостига на природен газ и едва ли ще може да прояви търсената от Великобритания солидарност да се лиши от оскъдните количества в името на общото минало.


За разлика от 22-те европейски държави, които имат нещастието да са клиенти на "Газпром" и да бъдат притиснати от намаляването на доставките от Русия, Великобритания не е зависима от руския природен газ. Тя обаче също е изложена на недостига природен газ, породен от увеличеното търсене и невъзможността на Европа, която е най-големият клиент на "Газпром", бързо да намери заместители на руското гориво. Към рекордните цени се добави и бясна надпревара между правителствата за свободните алтернативи. Вече беше съобщено за сключени договори за внос на американски втечнен газ, но той ще бъде наличен едва през 2026 г.


В тази ситуация всички очакват правителството да предложи нов пакет от помощи, след като досегашните мерки бяха удавени под неспирния напор на цените.


Спасение дебне отвсякъде


Още през май правителството предложи компенсации на стойност 15 млрд. паунда, като 8 млн. домакинства получиха еднократно по 650 паунда отстъпка от сметките си. Но днес това вече изглежда крайно малко и толкова отдавна, че търпението вече взе да се изчерпва и гражданите започнаха да събират подписка, така че въпросът да влезе за обсъждане в парламента.


За да омекоти удара правителството вече се принуди да обяви, че таванът на цените на енергията ще се актуализира на тримесечие вместо два пъти годишно, заради очакваната "много трудна зима", но синдикатите настояват мярката изобщо да отпадне заради предвижданото поскъпване на живота, определяно като "спешност с пандемични размери".


Много критици съжаляват, че не беше въведен еднократният данък върху енергийните компании и омаловажават намеренията за намаляване на ДДС върху горивата, тъй като ефектът от него ще е пренебрежим спрямо разходите на потребителите.


Претендентите за лидер на консерваторите и бъдещ премиер на Великобритания Лиз Тръс (вдясно) и Риши Сунак имат различни идеи за справяне със задълбочаващата енергийна криза

© Reuters

Претендентите за лидер на консерваторите и бъдещ премиер на Великобритания Лиз Тръс (вдясно) и Риши Сунак имат различни идеи за справяне със задълбочаващата енергийна криза


Извън позиционирането преди избирането през септември на нов лидер на консерваторите, който ще замести Борис Джонсън и като премиер, тревога създават и твърде различните виждания на двамата кандидати, което създава несигурност за бизнеса и за домакинствата.


Следващият британски премиер ще трябва да въведе нови мерки срещу поскъпването на живота още с първите си решения. Основните претенденти Риши Сунак и Лиз Тръс залагат на инициативи съответно за 10 и за 11 млрд. паунда. Опозицията, както винаги е по-щедра и смята, че не може да се похарчат по-малко от 36 млрд. И трите оферти обаче са много далече от увеличението със 129 млрд. паунда, пред което са изправени британските домакинства.


Докато Сунак е привърженик на намаляването на данъците, Тръс смята, че директните помощи за домакинствата ще са по-ефективна мярка.


Бившият премиер Гордън Браун (Лейбъристка партия) предлага актуализация на бюджета и временно одържавяване на енергийните компании, които не могат по-ниски цени на клиентите си. Вместо таван на цените той предлага правителството да договри по-ниски цени с всеки енергиен доставчик въз основа на техните приходи и разходи.


Подписката за национализацията на енергийните дружества трябва да събере 100 хил. подписа, за да бъде обсъдена тя от парламента след лятната ваканция.


Междувременно идеите на лейбъристите не спират до тук и се препоръчва на правителството да замрази цените на тока за шест месеца от октомври с надеждата, че до пролетта цените на природния газ ще се укротят.


По примера на ЕС, където страните, с изключение на Унгария, се съгласиха да намалят потреблението на газ с 15% чрез икономии и приоритизиране на чистата енергия, британското правителство също обмисля кампания със съвети за намляване на енергийното потребление през зимата. Проблемът с тези начинания е че те залагат на начетеността, разбирането и отговорността на потребителите, а успехът им зависи преди всичко на доверието на населението в институциите.


Всичко, което трябва да знаете за:
Избори 2022

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK