Финландия ще издава по-малко визи на руснаци, Естония ги спира в четвъртък

Финландия ще издава по-малко визи на руснаци, Естония ги спира в четвъртък

© European commission (audiovisual service)Избори 2022

Финландия ще намали броя на визите, издавани на руснаци, до 10% от сегашните, заяви външният министър Пека Хаависто във вторник.


Той каза, че финландското външно министерство ще намали броя на интервютата за кандидатстване за виза от 1 септември, което на практика ще доведе до по-малко издавани визи на руски граждани. Вместо това Хелзинки ще въведе "национална хуманитарна виза", която ще бъде предоставяна на бягащи от Русия, журналисти и правозащитници. Така мярката ще засегне предимно руските туристи.


Финландия е втората европейска държава след Естония, която обявява, че ще ограничи пътуванията на руските граждани до своята територия.


Естонските ограничения
В четвъртък Талин въвежда в сила ограниченията, които забраняват влизането в Естония на руски граждани, които имат виза, издадена от Естония, и възнамеряват да посетят републиката с цел туризъм, бизнес, спорт или култура.


Правителството поясни, че руски граждани, на които е издадена виза от друга шенгенска страна или които вече са в Шенгенското пространство, могат да влизат в Естония.

"Това означава, че ако руски гражданин, на когото Естония е издала шенгенска виза и чиято цел на посещение е туризъм, бизнес, спорт или култура, пристигне на граничните пунктове Нарва, Лухамаа или Койдула, няма повече да може да влиза в Естония", съобщи правителствената пресслужба в петък.

Ограничено е и кандидатстването за визи. От 18 август то ще бъде възможно само за руски граждани, които са поканени от естонски гражданин, живеещ в Естония, или близък роднина, живеещ законно в страната (например дъщеря, син, майка, баща), руски дипломати и членове на техните семейства, служители в международната търговия и пътнически транспорт, работещи в Естония, лица, които могат да пътуват въз основа на правото на Европейския съюз, и тези, на които Естония счита издаването на виза за оправдано от хуманитарни съображения.


Естония и Финландия призоваха преди седмица ЕС да ограничи броя на шенгенските визи за руски граждани, включително да забрани достъпа на туристи. Естонският премиер Кая Калас заяви, че посещението на ЕС е привилегия, а не е човешко право.


Инициативата се подкрепя и от Латвия.


Граничните на Русия шенгенски държави изпитват силен натиск от руски граждани, желаещи да пътуват в Европа. След спирането на полетите те нямат друг избор, освен да кандидатстват за съседните държави и от там да продължават към вътрешността на ЕС.


Според шенгенските правила туристът трябва да кандидатства за виза от страната, която възнамерява да посети, но може да влезе в Шенгенското пространство без гранична проверка от всяка точка и да пътува из него до 90 дни за период от 180 дни.


Външните министри на ЕС ще обсъдят в края на месеца дали да не възприемат общоевропейски подход в ограниченията за издаване на шенгенски визи за руски граждани. Идеята има гореща подкрепа от Чехия, която председателства в момента Съвета на ЕС. Прага беше първата столица, която отказа да поставя визи в руските паспорти, след като Москва изгони почти цялото й посолство и направи невъзможна работата на консулските й служби.


Германия обаче е против. В понеделник германският канцлер Олаф Шолц каза, че това би било несправедливо спрямо руските емигранти, повечето от които са против войната в Украйна. В Германия живеят над 3.5 млн. рускоезични - една от най-големите руски диаспори в Европа.


Идеята за отказ от издаване на шенгенски визи на руски граждани е на Украйна, която вижда възможност руските граждани, лишени от пътуванията в Европа, да окажат натиск на Кремъл да прекрати войната в Украйна.


Вижте тук възможно ли е на практика ЕС да забрани на руските граждани да пътуват в Европа, като затворят Шенгенското безвизово пространство.


Всичко, което трябва да знаете за:
Избори 2022

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK