България е с най-голям годишен ръст на парникови газове в ЕС

България е с най-голям годишен ръст на парникови газове в ЕС


Избори 2022

България е страната в ЕС, която отчита през първото тримесечие на годината най-голямо увеличение на изхвърляните парникови газове (+38%) в сравнение със същия период на 2021 г., сочат данни на "Евростат", разпространени днес. Следват Малта (+21%) и Ирландия (+20%).


Общо 27-те страни членки са изхвърлили в атмосферата еквивалента на 1.029 млрд. тона въглероден диоксид. Това е все още под нивото от периода януари - март на 2019 г. (1.035 млрд. т), т.е. преди пандемията. Обяснението за ръста отново е ефектът от COVID-19 - възстановяването на икономиките и подновяването на пътуванията.

CO2 еквивалентите са мярка за сравняване на емисиите на различни парникови газове въз основа на техния потенциал за глобално затопляне с този на въглеродния диоксид (CO2).


По-рано тази година "Евростат" отчете увеличение на вредните за климата емисии в сравнение с нивата преди пандемията, когато емисиите през последното тримесечие на 2021 г. надминаха тези от четвъртото тримесечие на 2019 г.
В началото на 2022 г. икономическите сектори с най-много емисии са домакинствата с 24%, следвани от доставката на електроенергия и газ с 21% и производството с 20%. Транспортът и складовата дейност е секторът с най-голямо увеличение на годишна база в сравнение с първото тримесечие на 2021 г. (+21%), следван от минното дело (+15%) и строителството (11%).


България е с най-голям годишен ръст на парникови газове в ЕС


Нидерландия и Финландия са единствените страни от ЕС, които не регистрират увеличение на националните емисии на CO2, според данни на Евростат.


Съгласно така наречената Европейска зелена сделка държавите - членки на ЕС, се стремят да намалят нетните си емисии на парникови газове с поне 55% до 2030 г. в сравнение с нивата от 1990 г.

Избори 2022

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK