След "Брекзит": Великобритания се оплака, че ЕС не й дава пари за наука

След "Брекзит": Великобритания се оплака, че ЕС не й дава пари за наука

© European commission (audiovisual service)Великобритания се оплака, че ЕС не й дава пари от европейските програми за наука и изследвания, въпреки че това е предвидено от договора за "Брекзит".


Отношенията между Брюксел и Лондон се влошиха, след като Обединеното кралство обяви, че няма да прилага контрола на стоки в Северна Ирландия поради високите разходи за спазване на европейските стандарти за безопасност


Великобритания стартира процедури за разрешаване на спорове с ЕС, за да се опита да получи достъп до научноизследователските програми на блока, съобщи правителството в Лондон късно във вторник.
Съгласно търговско споразумение, подписано в края на 2020 г., Великобритания договори достъп до набор от програми за наука и иновации, включително "Хоризонт", която с бюджет 95.5 млрд. евро предлага безвъзмездни средства и проекти на изследователи.


Но Великобритания твърди, че 18 месеца по-късно ЕС все още не е финализирал достъпа й до парите на "Хоризонт", програмата за наблюдение на Земята "Коперник", фонда за ядрени изследвания на "Евроатом" и до услуги като космическо наблюдение и проследяване.


Отношенията между Брюксел и Лондон се влошиха през последните месеци, след като през юни премиерът Борис Джонсън обяви, че Великобритания ще промени едностранно договорените правила за търговия със Северна Ирландия и юрисдикцията на Европейския съд. Европейската комисия определи това като нарушение на договора за напускане на ЕС и започна наказателни процедури срещу бившия член на общността.


"ЕС явно нарушава нашето споразумение, многократно се опитва да политизира жизненоважно научно сътрудничество, като отказва да финализира достъпа до тези важни програми", каза външният министър Лиз Тръс, която се бори през септември да спечели лидерството в Консервативната партия, което ще я направи британски премиер.


Тръс каза, че "не можем да позволим това да продължи", ето защо иска да започне формални разговори с Европейската комисия за разрешаване на проблема.


Отговорът на Брюксел


Говорител на Европейската комисия заяви, че тя си взема бележка от заявлението на Лондон за задействането на кризисния механизъм за решаване на спорове по Брекзит.


"Важно е обаче да се припомни политическият контекст на това: има сериозни трудности при прилагането на споразумението за оттегляне и части от споразумението за търговия и сътрудничество", каза говорителят, потвърждавайки на практика наличие на връзка между задържането на парите за наука и спора за Северна Ирландия.


"Споразумението за търговия и сътрудничество не предвижда нито конкретно задължение за ЕС да асоциира Обединеното кралство към съюзни програми в този момент, нито точен краен срок това да бъде направено", заяви говорителят.


ЕС започна съдебно производство срещу Великобритания през юни, след като Лондон публикува ново законодателство, за да отмени някои правила след Брекзит за Северна Ирландия.


Великобритания заяви, че е заделила около 15 милиарда паунда, за да участва като национално съфинансиране в програмата на ЕС за наука и изследвания "Хоризонт", припомня "Ройтерс".

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK