Да вървиш върху реката: Лоара пресъхна заради небивалата суша във Франция

Да вървиш върху реката: Лоара пресъхна заради небивалата суша във Франция

© ReutersСпадът на нивото на водите на Лоара във Франция достигна нов рекорд, след като заради сушата нейни притоци пресъхнаха, съобщи "Ройтерс".


Френската река Лоара, прочута със стотиците живописни замъци край бреговете ѝ, поначало е плитка. Но тази година дори плоскодънните туристически корабчета, които я кръстосват, трудно я преминават заради намаляването на нивото й вследствие на рекордното засушаване.


Пресъхването е толкова осезаемо, че на някои места, дори на около 100 км от вливането ѝ в Атлантическия океан, пясъчните ѝ брегове вече се простират докъдето стига погледът. През образували са големи острови, свързани с брега, хората могат да я прекосят пешком от единия до другия ѝ бряг.
В долината на Лоара - която е обект от Световното наследство на ЮНЕСКО и е известна с величествените си замъци като Шамбор, Шенонсо и Азе льо Ридо, и преди са отчитани рекордни спадове на водите, но тазгодишното засушаване е повод за тревога, каза Ерик Соке, който отговаря за хидрологията в Националния институт по агрономични изследвания на Франция.

"Притоците на Лоара са напълно пресъхнали. Това е безпрецедентно. Състоянието на Лоара е повод за тревога", казва Соке.


Сушата и ядрените централи


Ниското ниво на реката е проблем за рибата, но то ще спадне още повече, ако властите не изпуснат вода от язовирите в Носак и Вилре, построени през 80-те години донякъде и за да гарантират охлаждането на реакторите на атомните електроцентрали по поречието на реката.Четирите централи - в Белвил, Шинон, Дампиер и Сен Лоран, са с обща мощност 11.6 гигавата, което е близо една пета от производството на електроенергия във Франция.


При положение че в момента няколко централи на компанията "Електрисите дьо Франс" не работят по технически причини, а други функционират с намалена мощност заради ниските нива на водите, затварянето на поредната централа по поречието на Лоара може да повиши цените на електроенергията в цяла Европа, отбелязва "Ройтерс".


Климатичните промени във Франция станаха видими това лято заради необичайна суша, незапомнена, откакто се водят наблюдения

Климатичните промени във Франция станаха видими това лято заради необичайна суша, незапомнена, откакто се водят наблюдения


Туристите и местните жители са впечатлени, но и стреснати от гледката на бреговете на реката, които са се оголили от спада на водното ниво.


"Дори през 1976 г. нивото не беше толкова спаднало", казва Брижит Габори Дьофоа, която от дълги години живее край реката.


Французите преминават през необичайно лято, в което климатичните промени са видими дори за най-големите скептици. Само дни след като Франция пострада от горски пожари, проливни дъждове наводниха част от парижкото метро, а в Южна Франция вилняха бури. Въпреки това в някои села трябваше да бъде карана вода с цистерни, тъй като естествените извори пресъхнаха.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK