Естония спря да издава визи на руснаци

Естония спря да издава визи на руснаци

© European commission (audiovisual service)Естония преустанови издаването на туристически визи за руски граждани от полунощ, когато влезе в сила решението на правителство за ограничаване издаването на естонски визи на руски граждани и забраната за влизането на руски граждани с визи, издадени от Естония с цел туризъм, бизнес, спорт или култура.


Мярката беше въведена, след като Талин заяви, че заради затварянето на европейското небе за руски самолети заради санкциите за войната в Украйна е подложен на силен натиск от руснаци, които се опитват през Естония да стигнат до други части на Европа.


Балтийските държави и Финландия съобщиха, че руските граждани използват правото, което им дават шенгенските регулации, да си вадят визи от граничните държави и от там да продължават навътре в Европа. Според правилата издадена в една шенгенска държава краткосрочна виза може да се ползва в цялата зона, но влизането трябва да е от държавата, издала визата.
Влязлото в сила в четвъртък ограничение означава, че ако руски гражданин пристигне на трите гранични пункта с Русия - Нарва, Лухамаа или Койдула, с шенгенска виза, издадена от Естония, и целта на посещението му е туризъм, бизнес, спорт или култура, той вече няма да има право да влезе в страната.


В съответствие с инструкциите на Брюксел, че не може да се налага пълна забрана за издаване на визи по национален признак, Талин е оставил няколко изключения, чрез които руснаци да могат да влизат в Естония.


Издадените от други шенгенски държави визи могат да осигурят влизане в Естония, съобщават от външното министерство в Талин.


Ограничения са въведени и за издаването на визи, като за тях ще могат да кандидатстват само руски граждани, които имат близки роднини, живеещи или пребиваващи в Естония, руските дипломати, работещи в Естония, и членове на техните семейства, екипажи и шофьори в международните превози и лица, които "Естония счита за подходящи за виза по хуманитарни причини".


По изключение студенти от Русия, които не са завършили в нормалния период, могат да кандидатстват за удължаване на разрешението си за пребиваване с една година, за да завършат обучението си.


Междувременно Асоциацията на руските туроператори съобщи, че след като Финландия намали броя на визите, издавани на руснаци 10 пъти, Хелзинки ще удължи и срока за получаването им до 4-5 месеца, съобщава руската агенция "Интерфакс".


Сега чакането за финландска виза за руски граждани е около 2.5 месеца.


Балтийските държави и Финландия предлагат спирането на издаването на туристически визи да се разшири върху всички шенгенски държави. Чешкото председателство на Съвета на ЕС, което я подкрепя, обяви, че темата ще бъде обсъдена от европейските външни министри на 31 август в Прага.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK