Ваксинацията срещу морбили остава задължителна в Германия

Ваксинацията срещу морбили остава задължителна в Германия

© ReutersКонституционният съд на Германия постанови в четвъртък, че ваксинирането срещу дребна шарка (морбили) на децата трябва да остане задължително.


Съдът се произнесе по жалба на родители срещу решението на парламента от 2019 г. за въвеждане на задължителна ваксинация.


В окончателното си решение по въпроса съдът в Карлсруе заяви, че въпреки че задължителната ваксинация представлява намеса в правата на децата и на техните родители, тя е оправдана поради високия риск от заразяване с морбили и потенциалното развитие на сериозно заболяване.
Задължението за поставяне на ваксина срещу морбили влезе в сила през март 2020 г. и изисква всички деца да бъдат ваксинирани или вече да са се възстановили от курса на заболяването, за да посещават детска градина или други детски заведения.


Изключения се допускат само ако детето има медицинска непоносимост към ваксината.


В България ваксината срещу дребна шарка също е задължителна. Тя се поставя на деца над 13-месечна възраст. Използваната ваксина е комбинирана - срещу морбили, рубеола и паротит.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK