Германия свали възрастта за препоръчителния втори бустер срещу COVID-19

Експертите, съветващи германското правителство по пандемията от COVID-19, препоръчаха сваляне на препоръчителната възрастова граница на хората, за които е добре да си поставят втори бустер

© Reuters

Експертите, съветващи германското правителство по пандемията от COVID-19, препоръчаха сваляне на препоръчителната възрастова граница на хората, за които е добре да си поставят втори бустерИзбори 2022

Официалният ваксинационен орган на Германия препоръча поставянето на втора бустерна ваксина срещу COVID-19 за хора на 60 и повече години, съобщи германската информационна агенция ДПА в петък.


Постоянният комитет по ваксиниране STIKO е експертна група, която съветва правителството по време на пандемията.


Досега експертите препоръчваха поставяне на четвърта доза ваксина само за хора над 70-годишна възраст, работещи в здравни и социални заведения, хора с имунен дефицит.
Членовете на комитета обаче са решили да разширят препоръката, за да се осигури "допълнителна защита на хората, изложени на особен риск от тежко заболяване и смърт, свързани с COVID-19".


Като общо правило вторият бустер трябва да се прилага само ако първият е получен преди повече от шест месеца, каза STIKO, който също така препоръчва използването за целта на иРНК ваксини. Такива за употреба в ЕС са само произвежданите от "Пфайзер"/"Бионтех" и "Модерна".


Двете компании съобщиха, че ще подадат документи за одобрение на двувалентни ваксини, адаптирани към варианта на COVID-19 "Омикрон", който доминира сред заразените в Европа.


STIKO препоръчва за първоначална имунизация на юноши на 12 и повече години протеиновата ваксина на "Новавакс", която досега беше достъпна само за лица над 18 години.


Този препарат не е наличен в България, като правителството обяви, че не смята да го поръчва поради голям излишък от вече купени ваксини срещу COVID-19.


Всичко, което трябва да знаете за:
Избори 2022

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK