От 1 септември регионалните влакове в Испания са безплатни

От 1 септември в Испания ще могат да се ползват безплатни месечни карти за регионалните влакове, като мярката, която цели да подпомогне финансово гражданите, ще е в сила до края на годината.

© Reuters

От 1 септември в Испания ще могат да се ползват безплатни месечни карти за регионалните влакове, като мярката, която цели да подпомогне финансово гражданите, ще е в сила до края на годината.Испания пусна безплатни карти за крайградските влакове, за да помогне на гражданите да връзват двата край, след като инфлацията надхвърли 10 процента.


Освен да помогнат финансово на гражданите властите в Мадрид се надяват да насърчат повече хора да използват обществения транспорт.


Картите, които ще започнат да действат от четвъртък, са месечни и валидни за влаковете, с изключение на тези на дълги разстояния.
Мярката ще позволи на четиричленно семейство да икономиса над 80 евро месечно, без да се лишава от други услуги.


Почти половин милион души вече са поръчали предварително картите за безплатен транспорт, а държавният железопътен оператор Renfe очаква схемата, която е в сила до края на годината, да доведе до 75 милиона безплатни железопътни пътувания.


Германия популяризира подобна инициатива през лятото, като пусна месечни карти от девет евро за метрото, автобусите, трамваите, градските и регионалните влакове. Тя важеше от юни до 31 август и имаше огромен успех и намали задръстванията в големите градове, пише Ройтерс.


За трите месеца, в които можеха да се ползват евтините карти, са купени 52 млн. от тях, включително 10 млн. от хора, които вече са имали абонамент за ползване на обществения транспорт. Спестени са 1.8 млн. т СО2 емисии.


Допитване сред шест хиляди души показало, че германците са се отказвали поне веднъж седмично от автомобила си, за да се възползват от евтината възможност за ползване на обществен транспорт в градовете. В селските райони заради липсата на развита мрежа от обществен транспорт, мярката не е оказала особено въздействие.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK