Заради нова миграционна вълна в Европа Чехия връща границата със Словакия

Заради нова миграционна вълна в Европа Чехия връща границата със Словакия

© European parliament (audiovisual service)Чехия върна проверки на границата си със Словакия заради рекорден миграционен натиск 15 години след като двете държави влязоха в Шенгенското прострастранство и премахнаха граничните пунктове помежду си.


Прага е поредната европейска държава, която връща граничните проверки, които са факт в още осем шенгенски членки още от миналата миграционна вълна през 2015 г.


Първоначално паспортните проверки ще бъдат правени 10 дни от четвъртък на всичките 27 ГКПП между Чехия и Словакия, за което на място ще бъдат разположени 560 гранични полицаи и митничари, съобщава Ройтерс.
Ще бъде забранено прекосяване на 251-километровата граница на други места извън пунктовете. Изключение ще се прави при земеделски, лесовъдни и риболовни дейности в граничните зони.


Правителството в Братислава обяви, че ще приеме мярката, но иска въпросът да бъде обсъден на ниво ЕС, където в момента Чехия е председател на Съвета.


От началото на тази година на чешка територия са заловени близо 12 хил. нелегални мигранти, повечето от които са от Сирия. Това е повече, отколкото по времето на масовата миграционна вълна към Европа през 2015 г. От януари досега в Чехия са били арестувани 125 трафиканти на хора - също значително увеличение в сравнение с предишни години.


Според чешкото вътрешно министерство мигрантите използват страната като транзитна, за да отидат на Запад.


Европа е под небивал миграционен натиск


Европа е под небивал през последните шест години миграционен натиск, като основният поток идва от Изток. Това става ясно от публикувани данни на европейската гранична агенция "Фронтекс".


След Балканския път Средиземно море остава вторият най-използван маршрут от нелегалните мигранти тази година

© Reuters

След Балканския път Средиземно море остава вторият най-използван маршрут от нелегалните мигранти тази година


За първите осем месеца от годината в ЕС са направени повече от 188 хил. опита за незаконно пресичане на границата, което е със 75% повече от същия период на 2021 г. Европа не е виждала такъв миграционен натиск от 2016 г. - втората от голямата миграционна вълна, когато над 1 млн. души пристигнаха на континента в търсене на убежище или препитание.


Според данните на "Фронтекс" най-активен е маршрутът през Западните Балкани, където увеличението на годишна база е със 190%. Над 86 500 души са преминали през маршрута, през който основно от Сърбия и през Унгария и Словакия мигрантите напредват към западните и северни части на континента.


Увеличение със 123% е регистрирано по Източносредиземноморския маршрут, който минава от Турция през България към Сърбия и Румъния. Незаконните пресичания между януари и август са 25 592.


Въпреки че е вторият най-често използван път - Централносредиземноморският - основно между Северна Африка и Италия, увеличението на потока е с 34%, а броят на незаконните пресичания е почти 53 хил. за осем месеца.


"Фронтекс" отчита увеличение с 40 на сто и на незаконните прекосявания на Ламанша между континентална Европа и Великобритания, където са установени около 40 хил. нелегални мигранти.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK