България се включи към искането за "връзване" на цената на газа, Брюксел не е съгласен

България се включи към искането за "връзване" на цената на газа, Брюксел не е съгласен

© ReutersБългария се е присъединила към европейските държави, настояващи за определяне на горна граница на цената на продавания в ЕС природен газ.


Това става ясно от публикувано в сряда съобщение на енергийното министерство на Литва, в което се казва, че общо 15 държави, сред които и България, вече настояват за таван на цената.


Министрите от подкрепящите държави са подписали съвместно обръщение към еврокомисаря за енергетиката Кадри Симсон, в което застъпват позицията, че това би било най-ефективният начин за намаляване на цените на електроенергията, като същевременно се избегне увеличаване на потреблението на газ.
"От началото на дискусиите Литва активно се застъпва за определяне на горната граница на цената на газа като един от компонентите на цената на електроенергията, тъй като това е бърз и ефективен начин за фундаментално решаване на проблема с високите цени на електроенергията. Радвам се, че все повече страни от ЕС разбират това и се формира силна коалиция, която подкрепя това предложение", заяви литовският енергиен министър Дайниус Крейвис.


Според него вероятно още страни от ЕС ще се присъединят към този призив.


На сайта на българското енергийно министерство не фигурира информация по темата.


Във вторник италианският вестник "24 оре" съобщи за 13 подкрепящи държави, сред които липсваха България и Франция, присъединили се междувременно.


"Таванът на цените е единствената мярка, която ще помогне на всяка държава членка да смекчи инфлационния натиск, да управлява очакванията, да позволи потенциални прекъсвания на доставките и да ограничи допълнителните печалби в сектора", се казва в писмото на 15-те.


Таванът на цените следва да се прилага за всички сделки с природен газ на едро, според държавите, които отправят съвместния призив.


Литовското енергийно министерство посочва, че той е подкрепен от енергийните министри на Белгия, България, Гърция, Италия, Испания, Хърватия, Латвия, Полша, Литва, Малта, Португалия, Франция, Румъния, Словакия и Словения.


Държавите очакват Европейската комисия да подготви законодателно предложение по въпроса.


Не всички са ОК


Не всички са съгласни обаче, като по-богатите държави, като Германия, Нидерландия и Дания, смятат че "връзването" на цените ще направи вече сключените договори за доставка, неизгодни.


Европейската комисия също има различно виждане, предлагайки пределна цена да има само за вносния руски природен газ, тъй като общ таван би според нея отблъснал търговците на втечнен природен газ.


Агенция Ройтерс съобщи в сряда вечер, че Комисията е подготвила експертен анализ, според който въвеждането на широко ограничение на цените на газа може да бъде сложно и да създаде рискове за енергийната сигурност.

"Установяването на подходящо ниво за таван би било предизвикателство поради динамиката на вътрешния и глобалния пазар и включващо рискове от гледна точка на сигурността на доставките", се казва в документ Еврокомисията, анализиращ различни варианти, които ЕС може да обмисли за ограничаване на цените.


Енергийният съвет на ЕС ще вземе решение за пакета от мерки, предложен от ЕС за контрол на цените на електроенергията този петък, 30 септември. Той предвижда икономии на пиковото потребление на ток и облагане на свръхпечалбите на потребителите на електричество и на вносителите на изкопаеми горива.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK