Еврокомисията съди Малта заради "златните паспорти" за чужденци

Еврокомисията съди Малта заради "златните паспорти" за чужденци

© audiovisual.ec.europaЕвропейската комисия заяви в четвъртък, че ще заведе правна жалба срещу Малта за нейната програма за т.нар. златен паспорт, която позволява на богати чужденци да купуват гражданство в замяна на инвестиция от около 1 милион евро (970 000 долара).


Притежаването на малтийски паспорт им позволява да живеят и да работят във всяка страна от ЕС.


След началото на войната в Украйна Малта спря програмата за руски и беларуски граждани, но продължава да действа схемата за всички други националности и страната "не е изразила никакво намерение да я прекрати", каза комисията в изявление.
Брюксел смята, че схемата е в нарушение на правото на ЕС, тъй като гражданството се предоставя без реално задължение за получилите го да живеят в страната.


"Златните паспорти": Катарзис на ДПС и краят на гражданството срещу заплащане
"Златните паспорти": Катарзис на ДПС и краят на гражданството срещу заплащане

Отнасянето на случая до Съда на ЕС идва след години на спорове с Малта за промени в схемата. Процедура за нарушение на програмата беше започната от Европейската комисия през октомври 2020 г., но не доведе до осезаеми промени, каза днес комисията.


Натискът от Брюксел доведе до спиране или премахване на схемите за златни паспорти в други страни от ЕС, като Кипър и България бяха последните, които спряха своите програми.


Това оставя Малта сама в ЕС, въпреки че много други държави прилагат програми за продажба на визи и статут на постоянно пребиваване.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK