Тавани, данъци, икономии: Защо се събират в Брюксел енергийните министри

Тавани, данъци, икономии: Защо се събират в Брюксел енергийните министри

© ReutersЕвропейските министри на енергетиката, които се събират в петък за втори път извънредно за месец заради високите енергийни цени, ще одобрят пакет от спешни мерки за намаляване на сметките.


Предложените от Европейската комисия ограничения в потреблението и облагането на свръхпечалбите на производителите на енергия, се смятат за договорени по принцип, но не е така за тавана на цената на газа.


"В момента за пределната цена на газа дори не сме близо до консенсус", съобщи пред Ройтерс дипломат, участващ в подготовката на срещата на енергийните министри.
Държавите са разделени от една страна между тези, които искат да намалят разходите си като ограничат цената, на която купуват газ, и тези, които смятат, че това ще ограничи предлагането и може да създаде недостиг. От друга, е Европейската комисия, която препоръчва "да се върже" само цената на руския природен газ, за да не се отблъснат продавачите на втечнен, за който има голяма конкуренция.


Какво е договорено


Според дипломатически източници на Ройтерс между 27-те държави има съгласие да бъдат обложени свръхпечалбите на производителите на ток, като събраната сума от около 136 млрд. евро се използва за предоставяне на компенсации за повишените сметки на частни и бизнес потребители.


Предвижда се всички страни от ЕС да наложат данък и върху свръхпечалбите на компаниите, произвеждащи изкопаеми горива, реализирани през 2022 г. или 2023 г. Тези пари също трябва да се насочат към мерки за подпомагане на крайните ползватели на енергия.


Освен това всяка страна доброволно ще ограничи потреблението си на ток в пикови часове, за да намали от една страна нуждата от производство на енергия, а от друга - стойността на сметките, тъй като пиковата енергия е най-скъпа.


Какво остава да се договори


Поставянето на предел на цената на внасяния в ЕС природен газ е "единствената мярка, която ще помогне на всяка държава членка да смекчи инфлационния натиск, да управлява очакванията, да позволи потенциални прекъсвания на доставките и да ограничи допълнителните печалби в сектора". Това се казва в писмо, подписано от 15 министри на енергетиката, включително българският, до еврокомисаря Кадри Симсон.


Според подписалите ценовият таван трябва да засяга всички газови сделки на едро.


В отговор Симсон, която отговаря за енергийните политики в Еврокомисията, призова в четвъртък държавите да приемат ограничаването на цената само на руския газ за Европа.


"Силно вярвам, че се нуждаем от таван на цените за целия внос на руски газ на ниво, който да го прави привлекателен за износ за Европа", заяви Симсън преди срещата на енергийните министри.


Тя добави, че е готова да предложи да се и въведе отделен таван на цените за газа, използван за производство на електроенергия, което също е искане на 15-те.


В сряда вечер Еврокомисията разпрати до държавите членки анализ на различни варианти за укротяване на цените на газа, предупреждавайки, че общ таван може да причини смущения в доставките на газ.


По-широк таван трябва да се обмисли само ако преговорите на ЕС за намаляване на цените на газа, пристигащ по тръбопроводи, се окажат неуспешни, заяви Симсон.


Три варианта


Според анализа, ако няма достатъчно предлагане на газ, ценовите сигнали вече няма да могат да насочват потоци към региони, които спешно се нуждаят от горивото. Комисията предполага, че горна граница, обхващата целият газ, идващ в Европа, може да работи, само ако бъде създаден нов субект, който да разпределя гориво между държавите.


Еврокомисията смята, че ще са необходими "значителни финансови ресурси", за да се гарантира, че страните ще могат да привличат доставки на газ от конкурентни глобални пазари, където други купувачи може да са склонни да плащат повече. Това би могло да "предизвика прекъсвания на доставките " от чуждестранни доставчици, предупреждава Комисията.


От друга страна обаче, руският газ вече е само 9% от внасяния в ЕС и "връзването" единствено на неговата цена, няма да има съществен ефект върху цените на горивото.


Еврокомисията е склонна да ограничи и само цената, на която се продава газът, използван за производството на ток.


Испания и Португалия приложиха такава схема през юни и успяха да намалят местните цени, но това увеличи потреблението, а властите трябваше да предвидят и пари за компенсирането на централите, работещи на газ, за да не фалират, тъй като купуват по-скъп газ от цената, на която продават произведения с него ток.


"Няколко държави-членки стават все по-неспокойни от това, че не виждат конкретен отговор. Досега Комисията, която изготвя политиките на ЕС, не е предложила официално никакви ценови тавани", заяви високопоставен служител от ЕС, цитиран от Ройтерс.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK