Премиерите на Гърция и Румъния призоваха за повече диверсификация на Балканите

Кириакос Мицотакис

© Юлия Лазарова

Кириакос МицотакисПремиерите на Гърция Кириакос Мицотакис и на Румъния Николае Чука призоваха районът на Югоизточна Европа да ускори енергийната си диверсификация, като създаде повече възможности за алтернативи на руските доставки.


Двамата присъстваха на официалната церемония за пускането на интерконектора между Гърция и България в София в събота.

"Стартирането на интерконектора допринася сериозно за диверсификацията на доставките на природен газ и въпреки че в момента можем да празнуваме успеха на проекта, трябва да останем реалисти. Трябва да признаем, че диверсификацията на доставки и маршрути трябва да се ускори, защото Европа трябва да се освободи от своята зависимост от руски горива", каза румънският премиер.


Чука подчерта, че "отделните усилия не са достатъчни" и че трябва да се завърши вертикалният коридор, който да позволи на Румъния, Молдова и Украйна да получават газ през Гърция.
Румънският премиер Николае Чука

© Юлия Лазарова

Румънският премиер Николае Чука

"Когато проектирахме тези проекти, малко хора вярваха, че те ще бъдат реализирани. Виждаме днес, че можем да потвърдим успеха. Гърция играе все по-активна роля в регионалния енергиен хъб, който ще обслужва не само България, но всички държави в региона", заяви гръцкият премиер Мицотакис.


Думите му бяха потвърдени и от сръбския президент Александър Вучич, който призна,че лидерите от региона гледали на газовата връзка между България и Гърция като "лукс, който не ни е чак толкова нужен".


Как Урсула фон дер Лайен припомни на София защо беше построена газовата връзка с Гърция - вижте тук.


Мицотакис призова "да продължим нашия ангажимент с партньорите си да увеличим капацитета на нашето производство, да си напишем домашното за всички възможности, за да диверсифицираме".


Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, която също дойде за церемонията за откриване на връзката в София, увери, че европейските лидери ще продължат да работят за справяне с енергийната криза, която според нея може да бъде разрешена чрез общностни действия и решения.


Азербайджанският президент Илхам Алиев, който беше специален гост на събитието, заяви, че българо-гръцката връзка "ще изпълнява много важна роля в осигуряването на енергийна сигурност и диверсификация на газовите доставки за Европа".


Той добави, че Южният газов коридор, с който интерконекторъти Комотини-Стара Загора ще има пряка връзка, "е един от най-големите инфраструктурни проекти на континента, който промени енергийната карта на Европа".

"Азербайджан е горд, че инициира този коридор. Той пренася газ до потребители по нов път и от нов източник", отбеляза Алиев.


Той припомни, че през 2022 г. Баку ще изнесе повече от 22 млн. куб. метра газ, от които 11.2 млн. за Европа. През юли Европейската комисия и Азербайджан подписаха меморандум, според който до 2027 г. азерският газ за ЕС трябва да се удвои до 2027 г.


Интерконекторът между България и Гърция свързва газовите системи на двете съседни държави със 182-километрова тръба, която има капацитет за пренос на 3 млрд. куб. м. газ. Той ще се доставя от азербайджанското находище "Шах Дениз" и след изграждането на компресорна станция през 2004 г. ще може да увеличи преноса до 5 млрд. куб. м.


Проектът, който е заявен като политическо намерение още през 2009 г., се ползваше с европейска финансова и политическа подкрепа като проект от общностно значение на ЕС. Той трябваше да бъде пуснат в експлоатация през 2020 г.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK