Британското "да" дава импулс на новия европейски форум на Макрон

Лиз Тръс

© Reuters

Лиз ТръсРешението на британския министър-председател Лиз Тръс да се включи в насрочената за по-късно тази седмица първа среща на върха на ново общоевропейско обединение дава тласък на една инициатива, замислена от френския президент Еманюел Макрон, която някои предварително отписаха като просто поредната говорилня.


Лидерският форум в Прага на Европейската политическа общност (ЕПО) ще събере на едно място държавните и правителствени ръководители от 27-те членки на ЕС и 17 европейски страни, които не членуват в евросъюза, сред които Великобритания, Турция, Норвегия и Украйна.


Решението на Тръс да участва срещата в четвъртък открива пред Лондон възможността да придаде облика на една нова европейска инициатива, и то след Брекзит, но и да отмести вниманието от вътрешните проблеми като финансовите и политическите неразбории в Обединеното кралство.

"Британците възприеха много прагматична тактика: ако не можеш да неутрализираш тази странна инициатива, по-добре се обвържи с нея по-задълбочено, за да можеш да направляваш посоката, в която тя ще се развива", каза европейски дипломат пред "Ройтерс".

Според дипломати задачата на ЕПО съвсем не е ясна, а мнозина се съмняват, че инициатива, събираща толкова много държави около масата за преговори - някои от които дори имат враждебни отношения помежду си - ще издържи във времето, въпреки че ще засегне въпроси, които интересуват всички тях: енергетика, сигурност и миграция.
Една от основните цели на Макрон е да приобщи страните - кандидатки за членство в ЕС, които започнаха да губят търпение заради дългия процес по присъединяване към евросъюза, и по този начин да парира опитите на Русия и Китай да увеличат влиянието си в южната и източната периферия на Европа.


"Една от целите е например да кажем на Косово и Албания, че можем да работим заедно и че не е необходимо да разчитат единствено на Русия и Китай за инвестиции", каза френски официален представител.


Макрон се опасява, че дългото чакане, докато изпълнят критериите за членство в ЕС, може да обезсърчи страните от Западните Балкани и това да налее вода в мелницата на популистите и евроскептицизма.


Французите освен това са на мнение, че е важно да има площадка, на която да могат да обсъждат въпросите на сигурността с Великобритания, другата голяма европейска военна сила, или енергийни въпроси с Норвегия, която сега помага на Европа да прекъсне зависимостта си от руските енергоносители.


Празна говорилня


Независимо от всичко мнозина не споделят възвишените идеали на Макрон за щастливо "европейско семейство".


Предложението му отначало бе възприето с недоверие от източноевропейските държави, и в частност от Украйна, които заподозряха номер на Франция, отдавна нежелаеща по-нататъшното разширяване на ЕС, да ги държи в "чистилището".


Френските официални лица отрекоха това и се опитаха да разсеят опасенията им.


"Отначало се страхувахме, че ЕПО ще се окаже просто заместител на членството в ЕС, но с течение на инициативата аз лично стигнах до извода, че това не е така", каза източноевропейски дипломат.


Очакванията не са големи.

"Това ще бъде просто поредната празна говорилня. Тази инициатива може само след няколко срещи да приключи без никакъв значим успех", добави източноевропейският дипломат. "Просто страните са прекалено много и интересите, които се преплитат, също са прекалено много. Как ще говорите за Русия при участието на Сърбия? Или как ще съберете на едно място Турция и Гърция и Кипър? Как ще накарате Армения и Азербайджан да седнат на една маса?"
Франция е наясно, че без ясно формулиран дневен ред мнозина ще си помислят, че от тази среща на върха няма да произтече нищо повече от една обща групова снимка на лидерите в Пражкия замък.


Въпреки всичко Париж изрази задоволство от направените от Украйна предложения за това как трябва да изглежда инициативата, а също и от заявеното от Молдова желание да домакинства следващото заседание на обединението.


Друг френски дипломат каза, че от форума може да произлязат определени инициативи, включително за университетско сътрудничество след напускането от Великобритания на програмата за образователен обмен "Еразъм" или дори за безплатен роуминг в страните от ЕПО.


Според европейските дипломати една от ползите от инициативата е, че тя ще приближи турския президент Реджеп Тайип Ердоган към европейската орбита и ще го отдалечи от Русия.

Турците, които отначало бяха силно подразнени от колебанията на Франция, в крайна сметка получиха покана и ще участват, но предупредиха, че ЕС не бива да си мисли, че Анкара се е отказала от надеждите си един ден да се присъедини към клуба. Преговорите за членство между нея и евросъюза започнаха преди 23 години.
В навечерието на пражката среща на върха някои европейски дипломати припомниха за една друга френска инициатива, подета с фанфари преди десетилетие от тогавашния президент Никола Саркози, но потънала впоследствие в забвение.


"Подобно на Средиземноморския съюз това ще бъде голям френски проект, който ще завърши без значим успех и без реален ефект", каза балтийски дипломат./БТА

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK