Брюксел одобри пари за тунел под Шипка, магистрала "Струма" и жп линия до Скопие

Лот 3.2 на магистрала "Струма" между Кресненското дефиле и Крупник е един от водещите проекти в одобрената транспортна програма от ЕС

© Цветелина Белутова

Лот 3.2 на магистрала "Струма" между Кресненското дефиле и Крупник е един от водещите проекти в одобрената транспортна програма от ЕСЕвропейската комисия одобри в понеделник финансиране за проектите за прокарване на тунел под връх Шипка, строителството на лот 3.2 от магистрала "Струма", разширяване на дунавски пристанища и свързване с влак на летищата в Пловдив и Бургас.


Всички те са част от първата от деветте оперативни програми, чрез които България ще усвоява европейското финансиране за догонване на по-развитите части от Европа за 2021 - 2027 г. За оперативна програма "Транспортна свързаност" София може да получи до 1.61 млрд. евро от общо 11 млрд., предназначени за нея от кохезионните фондове през следващите седем години.


Транспортната програма има четири приоритета: развитие и модернизация на жп инфраструктура, изграждане на пътища, подобряване на интермодалността и по-добра свързаност в градовете.
Най-значимите проекти по тях са строителството на жп връзката между България и Северна Македония, модернизацията на жп линията София - Радомир - Перник, Елин Пелин - Костенец и Волуяк - Драгоман, както и довършване на Карнобат - Синдел.


Пари ще бъдат отпуснати и за лот 3.2 на автомагистрала "Струма" в Кресненското дефиле, обходния път на Габрово с тунела под връх Шипка и автомагистралата Русе - Велико Търново.


Карта на жп и пътните проекти, които ще получат европейско финансиране чрез оперативната програма "Транспортна свързаност" до 2027 г.

© European commission (audiovisual service)

Карта на жп и пътните проекти, които ще получат европейско финансиране чрез оперативната програма "Транспортна свързаност" до 2027 г.


Правителството е включило в проекта още разширяването на пристанищата в Лом, Русе-запад, Варна, купуване на кораби за Дунавския флот и подобряване на навигационния път по река Дунав.


Летищата в Пловдив и в Бургас ще получат жп връзка с двата града чрез европейско финансиране по програмата.


България ще има общо 11 млрд. евро чрез кохезионните фондове през следващи седем години, които са разпределени в общо девет оперативни програми.


След значително забавяне през юли българското правителство и Европейската комисия сключиха споразумение за партньорство, което урежда условията, при които ще бъде получавано европейското финансиране.


Освен транспортната програма София очаква одобрение за още осем оперативни програми: развитие на регионите, морско дело и рибарство, конкурентоспособност, околна среда, научни изследвания и дигитализация, развитие на човешките ресурси, образование и за първи път - "Храни и основно материално подпомагане".


Споразумението за партньорство обхваща Европейския фонд за регионално развитие, Европейския социален фонд плюс, Кохезионния фонд, Фонда за справедлив преход и Европейския фонд за морско дело, рибарство и аквакултури.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK