Орбан предлага Скопие и Белград да станат бази за задържане на нелегални мигранти

От четвъртък Чехия поднови граничните проверки по шенгенската си граница със Словакия, след като властите установиха тревожен скок в притока на нелегални мигранти по западнобалканския маршрут.

© Reuters

От четвъртък Чехия поднови граничните проверки по шенгенската си граница със Словакия, след като властите установиха тревожен скок в притока на нелегални мигранти по западнобалканския маршрут.Лидерите на Унгария, Сърбия и Австрия обещаха нови мерки за ограничаване на потока от нелегални мигранти в ЕС през Западните Балкани - в момента най-активно използвания път за нелегално влизане в Европа.
През първите осем месеца на годината 86 581 незаконни влизания са установени на външните граници на ЕС със Западните Балкани, съобщи граничната агенция "Фронтекс". Това е увеличение със 190% спрямо миналата година.


Мерките ще бъдат насочени към преместване на предната линия на посрещане на мигрантите от унгарско-сръбската към македонско-сръбската граница, депортиране на нелегални мигранти и създаване на зони за подаване на молби за убежище извън територията на ЕС, заяви унгарският премиер Виктор Орбан, който инициира усилията.


"Сега тази линия е на сръбско-унгарската граница. Това не е добре за Сърбия и ние също не сме доволни", каза Орбан на пресконференция със сръбския президент Александър Вучич и австрийския канцлер Карл Нехамер.

"Ако променим правото на ЕС... така че молбите за убежище да могат да се подават само в горещи точки извън ЕС и влизането в Европа да не бъде разрешено, докато те не бъдат оценени, тогава нашите проблеми ще бъдат решени", каза Орбан.В момента ЕС е задължен да приеме всеки, търсещ убежище, като той може да остане на територията на съюза, докато молбата му бъде разглеждана. Идеята за изнесени приемни центрове беше обсъждана и след голямата миграционна криза през 2015 г., но не се реализира поради липса на интерес у съседните на ЕС държави да организират такава дейност.


Отделно министърът на вътрешните работи Шандор Пинтер съобщи, че Унгария планира да разположи 4 хил. граничари по южните си граници, след като Чехия и Австрия върнаха паспортните проверки миналата седмица по границите си със Словакия в опит да ограничат мигрантите.


"Трябва да променим правната ситуация в ЕС, за да имаме наистина ефективни процедури за убежище, и ако решението е да връщаме (мигранти), тогава да имаме ефективни процедури за връщане", каза австрийският канцлер Нехамер, добавяйки, че Европа закъснява.


Еврокомисията е предложила подобни мерки преди повече от 5 години, но те те стоят блокирани, тъй като няколко държави, сред които Унгария, не са съгласни да се въведат квоти за разпределяне във вътрешността на ЕС на пристигащите по външните граници на съюза мигранти.


Вучич каза, че Сърбия ще приведе визовите си политики в съответствие с тези на ЕС, така че мигрантите да не могат да използват Сърбия като първа страна на влизане, добавяйки, че има значително увеличение на пристигащите от Сирия, Пакистан и Афганистан.Той обаче добави, че Сърбия не иска да приема горещи точки, в които мигрантите да подават молби за убежище.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK