С живи вериги хиляди унгарци подкрепиха учителска стачка в Будапеща

С живи вериги хиляди унгарци подкрепиха учителска стачка в Будапеща

© European commission (audiovisual service)Хиляди унгарски ученици от начални и средни училища, учители и родители образуваха живи вериги в центъра на Будапеща в сряда сутринта в подкрепа на преподавателите, борещи се за по-високи заплати, и тези, които са били уволнени заради протести, предаде "Ройтерс".


Учителите започнаха кампания "Искам да преподавам" и призоваха за гражданско неподчинение. Те настояват за по-високи заплати, решение на задълбочаващия се недостиг на кадри и право на стачка.


Профсъюзите свикаха общонационална учителска стачка в сряда. След провеждането на такава през януари 2022 г. правителството ограничи стачните действия.
Няколко преподаватели бяха уволнени миналата седмица в средно училище в Будапеща, защото се присъединиха към протеста.


Ученици образуваха жива верига, простираща се километри, в унгарската столица в сряда сутринта. Някои издигнаха плакати с надписи "Няма учители, няма бъдеще" и "Кой ще преподава утре?", докато преминаващите коли надуваха клаксони в знак за подкрепа.


Хиляди ученици и учители се очаква да присъстват на демонстрация пред парламента в сряда вечерта.


Премиерът националист Виктор Орбан, който беше преизбран за четвърти пореден мандат на 3 април, е изправен пред нарастващи предизвикателства, тъй като икономиката се насочва към рецесия през следващата година с двуцифрена инфлация.


Правителството заяви, че ще увеличи заплатите на учителите, след като Европейската комисия отпусне финансирането за възстановяване на Унгария, което беше спряно на фона на спор за върховенството на закона.


Председателят на парламента Ласло Кьовер, високопоставен член на управляващата партия "Фидес" на Орбан, каза пред HirTV в понеделник, че заплатите на учителите изостават от средните доходи, но стачките не са начинът за постигане на решение.


"Сигурен съм, че стачките няма да помогнат... тъй като всички знаят, че нивото на заплатите по никакъв начин не е свързано с качеството на преподаване в краткосрочен план", посочи Кьовер.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK