Испания прие закон за реабилитиране на жертвите на франкисткия режим

Педро Санчес

© European commission (audiovisual service)

Педро СанчесЕксхумация на изчезнали и отмяна на политически присъди - близо половин век след смъртта на диктатора Франсиско Франко испанското правителство одобри вчера законопроект на лявото правителство на страната, чиято цел е да реабилитира жертвите от Гражданската война, предаде "Франс прес".


В преамбюла на одобрения закон се казва, че "историята не може да е основана на забрава и мълчание за победените". Той беше приет окончателно от испанския Сенат, след одобрение от Конгреса на депутатите през юли.


С приемането на закона търсенето на изчезнали жертви на войната и диктатурата за първи път ще се превърне в "отговорност на държавата", която ще осигури финансиране за издирването и ексхумациите, както и за създаването на база с ДНК данни на жертвите.
"Държавата трябва да се заеме с ексхумацията на жертвите на франкистката диктатура. В Испания все още има 114 хил. изчезнали", заяви премиерът Педро Санчес, като подчерта, че Испания е страната с най-много изчезнали в света след Камбоджа по време на червените кхмери.


Предшественикът на Санчес, консерваторът Мариано Рахой, който беше на власт в периода 2011 - 2018 г., се гордееше, че не е похарчил нито едно евро държавни пари за прилагането на предишен закон за историческата памет, приет през 2007 г. от друго ляво правителство.


Изчезналите хора през Гражданската война в по-голямата си част са били на страната на републиканците и досега издирването се извършваше основно от организации на близки на жертвите.


Освен издирването и ексхумациите законът, приет вчера, предвижда и отмяна на присъди, издавани от режима на франкистите. Документът също за първи път определя като жертви на франкистите новородени, които режимът е отнемал от семейства на републиканци.


Планира се и създаването на специализирана прокуратура, която да разследва нарушения на човешките права по време на Гражданската война и диктатурата. Досега Законът за амнистията от 1977 г. възпрепятстваше подобни разследвания в името на прехода към демокрация.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK