Осем: ЕС санкционира търговията с криптовалути, стомана, ловни пушки, удря руския петрол

Осем: ЕС санкционира търговията с криптовалути, стомана, ловни пушки, удря руския петрол

© ReutersЕвропейският съюз въвежда от четвъртък нов пакет от санкции срещу Русия след незаконното анексиране на украинските области Донецк, Луганск, Запорожие и Херсон, съобщи Европейският съвет.


Ограниченията са част от осмия пакет от санкции от началото на войната в Украйна и предвиждат разширяване на търговските ограничения, забрана за износ на традиционни стоки от Русия и на вноса на европейски стоки и услуги за руски компании, както и разширява списъка на лицата, които нямат право да пътуват в ЕС и чиито сметки в европейски банки ще бъдат замразени.

"Този нов пакет от санкции срещу Русия е доказателство за нашата решимост да спрем военната машина на Путин и да отговорим на последната му ескалация с фалшиви "референдуми" и незаконно анексиране на украински територии", заяви върховният представител за външната политика и политиката на сигурност на ЕС Жозеп Борел.


Руският износ на петрол


След като през лятото въведе ембарго на вноса на руски петрол по море, сега ЕС ще ограничи транспортирането на руски петрол и петролни до трети страни, като се подготвя да постави таван на цената му.


Петрол, медии, услуги: ЕС обяви какво включва шестият пакет от санкции срещу Русия
Петрол, медии, услуги: ЕС обяви какво включва шестият пакет от санкции срещу Русия
В съответствие с договореността между държавите от Г-7 за поставяне на таван на цената, на която могат да се сключват сделки за износ към трети страни, на европейски танкери ще бъде забранено предоставянето на транспортни услуги, техническа помощ, брокерски услуги или финансиране, свързани с морския транспорт до трети страни.


От декември танкерите, регистрирани в ЕС (основно в Гърция, Кипър и Малта) няма да могат да приемат товари на руски петрол, ако той е продаден от Москва на трета страна на цена по-висока от прага, който ще бъде определен заедно с Г-7 (Великобритания, Германия, Франция, Италия, Япония САЩ и Канада). Забраната за превозване на петролни продукти влиза в сила от февруари.


Дерогацията от горната граница на цените би позволила предоставянето на транспорт и на тези услуги, ако петролът или петролните продукти се закупуват на или под предварително определена максимална цена, се казва в решението.


Новата забрана за кораби на ЕС да предоставят морски транспорт за такива продукти до трети страни ще се прилага от датата, на която Съветът единодушно ще реши да въведе таван на цените.


Таванът на цените ще намали драстично печалбите на Русия от продажба на петрол и може също да послужи за стабилизиране на световните цени на енергията, се казва в съобщение на Съвета.


Търговски ограничения


ЕС ще забрани внос на стоманени продукти, които произхождат от Русия или се изнасят от Русия. Допълнителни ограничения върху вноса се налагат и върху дървесна маса и хартия, цигари, текстил, обувки, кожи, керамика, пластмаси и козметика, както и на камъни и благородни метали, използвани в бижутерийната индустрия и бижута, които не са изработени от злато. ЕС вече забрани през лятото износа на руско злато.


Седем: ЕС забрани вноса на руско злато и бижута, разхлаби условията за сделките с храни
Седем: ЕС забрани вноса на руско злато и бижута, разхлаби условията за сделките с храни

В санкционен режим преминават и продажбата, доставката, трансферът или износът на части и материали, използвани в авиационния сектор, което ще затрудни допълнително ремонта на самолети, след като ЕС още в началото на войната забрани на европейски компании да осъществяват техническата им поддръжка. Това принуди руските авиокомпании да разглобяват годни самолети за подмяна на части.


Осмият пакет от санкции разширява списъка със забранени артикули, които могат да допринесат за военното и технологичното усъвършенстване на Русия или за развитието на нейния сектор за отбрана и сигурност. В него ще бъдат включени електронни компоненти като чипове, допълнителни химикали и стоки, които могат да бъдат използвани за изтезания или друго жестоко, нечовешко или унизително отношение. Добавя се и износ за Русия на коксуващи въглища, които се използват в руските заводски централи.


Забраняват се и продажбата, доставката, трансферът или износът на граждански огнестрелни оръжия като ловните и спортните оръжия, както и техните основни компоненти и боеприпаси, военни превозни средства и оборудване, паравоенно оборудване и резервни части.


Индивидуални санкции


Списъкът от вече над 1200 руски граждани, които нямат право на пътуване в ЕС и на поддръжка на банкови авоари в съюза, ще набъбне с още 37 имена - основно членове на администрацията в окупираните украински региони, както и членове на изборните комисии, провели т.нар. референдуми в тях и шефът на руската ЦИК.


Включени са още военни, директорът на концерна "Калшников", трима певци, подкрепящи войната, сред които Олег Газманов и Николай Расторгуев, както и философът Алексанър Дугин. Руският патриарх Кирил, който вече ее санкциниран от Великобритания, отново е опаднал от окончателния списък, след като веднъж беше изваден по настояване на Унгария.


Променят се и критериите за санкциониране, така че да могат да се включват и лица, които улесняват заобикалянето на санкциите на ЕС.


Забрана за предоставяне на услуги


Новите санкции забраняват на европейски граждани да участват в управлението на руски държавни компании, органи и неправителствени организации.


ЕС въвежда и пълна забрана за предоставяне на портфейли с криптоактиви, сметки или попечителски услуги на руски лица и жители, независимо от общата стойност на тези криптоактиви. Досега беше възможно да се предоставят такива услуги за суми до 10 хил. долара.


Европейски фирми няма да могат да предоставят архитектурни и инженерни услуги, както и консултантски услуги в областта на информационните технологии, правото на руски фирми и организации.


Географският обхват на ограниченията ще бъде разширен освен до Донецка и Луганска област и до окупираните от Русия части на Херсонска и Запорожка област.
Подробности очаквайте по-късно на www.dnevnik.bg.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK