Европарламентът ще изключва парното по 3 дни седмично за икономии

Част от сградите с офисите на евродепутатите в Брюксел

© European parliament (audiovisual service)

Част от сградите с офисите на евродепутатите в БрюкселЕвропейският парламент ще изключва отоплението в своите сгради за три дни в седмицата и ще настройва термостатите си през останалите дни към по-ниски стойности, за да пести енергия.


Това съобщи "Ройтерс" в четвъртък, след като ден по-рано Съветът на ЕС обяви драконовски мерки за икономии и посъветва служителите си европейските дипломати да сменят костюмите с пуловери като работно облекло.


Европейският парламент ще изключва климатиците си от четвъртък вечерта до понеделник сутринта, както и по време на ваканционните периоди, според вътрешен имейл от службата за управление на околната среда на парламента, видян от "Ройтерс".
"Членовете и служителите винаги могат да работят в сградите, но температурата в офисите ще бъде намалена през тези дни", се казва в съобщението.


Носете си пуловер: Съветът на ЕС обяви енергийни икономии
Носете си пуловер: Съветът на ЕС обяви енергийни икономии

Парламентът обикновено не заседава в петък, когато много депутати пътуват обратно до своите избирателни райони и работният ден е съкратен до обед, с изключение на седмиците преди пленарна сесия.


Досега парното беше намалявано, но не и изключвано през уикенда.


Сградите на парламента в Брюксел, Люксембург и Страсбург ще се отопляват до не повече от 19 по Целзий и ще се охлаждат до не по-малко от 25C, а външното осветление ще бъде ограничено, се казва в имейла до служителите.


Основната сграда на Европейския парламент в Страсбург, която се използва веднъж месечно за по четири дни по време на пленарните заседания. Сесиите във Франция бяха преместени в Брюксел в началото на пандемията от COVID-19 заради ограниченията за пътуване

© Reuters

Основната сграда на Европейския парламент в Страсбург, която се използва веднъж месечно за по четири дни по време на пленарните заседания. Сесиите във Франция бяха преместени в Брюксел в началото на пандемията от COVID-19 заради ограниченията за пътуване


Ограниченията на отоплението и охлаждането започват незабавно и се очаква да спестят повече от 2 милиона евро годишно според оценките на парламента.


705-те депутати в Европейския парламент разпределят времето си между сградите в Брюксел, където заседават комисиите, и Страсбург, където пленарни сесии се провеждат 12 пъти годишно. В Люксембург работи част от администрацията на институциите.


Някои законодатели критикуват разхищението на енергия, свързано с пътуването между Белгия и Франция. Част от германските евродепутати, сред които Даниел Фройнд ( групата на Зелените) и Петер Лизе (ЕНП), съобщиха, че събират подписка сред колегите си за изоставяне на работата в Страсбург през зимния сезон, за да се намалят разходите за отопление и осветление.


Парламентът досега се съпротивляваше на подобни призиви, като президентът Роберта Метсола цитира правилата на ЕС, които изискват и двете места да се използват освен при "изключителни и непредвидими обстоятелства" - като например по време на пандемията от COVID-19, когато срещите се провеждаха дистанционно.


Мерките на европарламента до голяма степен следват стъпките, предприети от Белгия и Франция, където са двете му седалища. И двете държави обявиха намаляване на отоплението в обществените сгради през зимата и охлаждането през лятото, след като ЕС реши да свие потреблението на газ с 15% и да ограничи пиковото търсене на ток с 5%.


Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви в четвъртък, че взетите до момента мерки в ЕС са довели до намаляване на потреблението на природен газ с 10%.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK