Европарламентът подкани "колебаещите се" да изпратят оръжие на Украйна

Европарламентът подкани "колебаещите се" да изпратят оръжие на Украйна

© European parliament (audiovisual service)В резолюция, приета с повече от две трети от гласовете на членовете на Европейския парламент, евродепутатите призовават за мащабно увеличаване на доставките за оръжие на Украйна.


В документа, гласуван в четвъртък в Страсбург, те призовават европейските държави и други страни, подкрепящи Украйна, да увеличат мащобно военната си помощ, особено в области, поискани от украинското правителство.


"Колебаещите се" държави членки трябва да предоставят своя справедлив дял от необходимата военна помощ, което ще помогне за съкращаване на войната, се казва в позицията на Европейския парламент, приета с 504 гласа "за", 26 "против" и 36 "въздържал се".
Български евродепутати сред несъгласните с общата позиция няма, но част от българските парламентаристи, включително трима от петимата социалисти, не са участвали в гласуването. Български представители от всички парламентарни групи - ЕНП, "Обнови Европа", социалисти и консерватори, има сред подкрепилите резолюцията.


До момента само две европейски държави отказват да предоставят пряка военна помощ на Украйна - България и Унгария.


Неотдавнашните руски заплахи за използване на ядрени оръжия са безотговорни и опасни, предупреждават евродепутатите. Те призовават ЕС и международните партньори да подготвят "бърз и решителен отговор", ако Русия нанесе ядрен удар срещу Украйна.


"Всеки опит на Русия да представи атаките срещу окупираните територии като атака срещу самата Русия и следователно като основание за ядрена атака е незаконен и неоснователен и няма да възпре ЕС от по-нататъшна помощ за самоотбраната на Украйна", се казва в резолюцията.


В текста страните от ЕС се призовават да въведат и допълнителни санкции срещу Русия към вече приетите европейски, за да изразят отношението си към резултатите от "фалшивите референдуми, проведени с оръжие за анексиране на Донецка, Херсонска, Луганска и Запорожка област", които определят като "невалидни".


Депутатите осъждат военната мобилизация в Русия и мерките, принуждаващи жителите на временно окупираните територии на Украйна да служат във въоръжените сили на Русия, акт, който Четвъртата женевска конвенция забранява.


За да се поддържа стабилността в Южен Кавказ и Централна Азия, евродепутатите призовават също за увеличаване на подкрепата за страните в региона, в които основно се съсредоточиха бягащите от военен призив руски граждани - Грузия, Казахстан, Узбекистан, Армения и Киргизстан.


Евродепутатите споделят тревогата за европейската енергийна инфраструктура след разрушаването на газопроводите "Северен поток" и призовават за повишаване на нейната устойчивост срещу външни атаки.

"Експлозиите показват колко опасна е била политиката на нарастваща зависимост от руските изкопаеми горива и че използването на енергията като оръжие е изведено на ново ниво", се казва в резолюцията, приета в Страсбург.


Европейският парламент призовава и за създаването на ad hoc международен трибунал за престъплението агресия срещу Украйна, "където Путин и всички руски цивилни и военни служители и техните пълномощници, отговорни за организирането, започването и воденето на войната в Украйна, ще бъдат преследвани" .


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK