Създаването на новия европейски клуб подчертава изолацията на Русия

Лидери от 43 държави се снимаха в Пражкия замък заедно като символ на решимостта си да се справят с многобройните кризи, пред които е изправена Европа.

© Reuters

Лидери от 43 държави се снимаха в Пражкия замък заедно като символ на решимостта си да се справят с многобройните кризи, пред които е изправена Европа.Лидерите на ЕС и съседите му от Великобритания до Турция обсъдиха в четвъртък в Прага извънредните ситуации в областта на сигурността и енергетиката, създадени от войната на Русия в Украйна, и подчерта изолацията на Москва.


Срещата в Прага беше учредителна за Европейската политическа общност, рожба на френския президент Еманюел Макрон, обединяваща на равни начала 27-те държави-членки на ЕС и 17 други европейски държави. Някои от страните чакат да се присъединят към ЕС, докато Великобритания, е единствената, която някога го е напуснала.


Датският премиер Мете Фредериксен, която трябваше да присъства на парламентарен дебат в Копенхаген, не успя да присъства, свеждайки броя на лидерите до 43 от първоначално предвидените 44.


Макрон предложи "европейска политическа общност" отвъд членството в ЕС
Макрон предложи "европейска политическа общност" отвъд членството в ЕС
Срещата в Пражкия замък беше грандиозна проява на солидарност в континент, затънал в множество кризи - от последиците за сигурността от войната в Украйна до енергийна криза и задаваща се рецесия, която попари надеждите за стабилно възстановяване от COVID -19.


Русия в изолация

"Много ясно показахме единството на 44 европейски лидери в осъждането на руската агресия и изразяването на подкрепа за Украйна", каза Макрон на пресконференция след срещата на върха, завършила късно в четвъртък.


Полският премиер Матеуш Моравецки заяви, че срещата" потвърждава, че Русия е в пълна изолация".


Украинският президент Володимир Зеленски, обръщайки се към срещата чрез видеовръзка, призова лидерите да превърнат новата политическа общност в "европейска общност на мира".


"Нека днес бъде отправна точка. Точката, от която Европа и целият свободен свят ще се придвижат към гарантиран мир за всички нас. Това е възможно", каза той, като призова лидерите да "насочат всички възможни сили на Европа към край войната."


Затопляне с Лондон


В центъра на вниманието в Прага беше британският премиер Лиз Тръс, която - под натиск у дома след само няколко седмици на поста, се присъедини към лидерите на ЕС на сцената.


Решението й да присъства остави някои надежди за подновяване на отношенията между Брюксел и Лондон, намалявайки противопоставянето между двете страни относно търговските споразумения за Северна Ирландия след Брекзит.


Тръс, която по-рано тази година, докато се бореше за премиерския пост, заяви, че не знае дали Макрон е приятел или враг, каза пред репортери в Прага, че френският президент наистина е приятел на Великобритания.


Двамата лидери се срещнаха и отделно, а Макрон добави към помирителното настроение, заявявайки: "Наистина се надявам това да е началото на следващия ден".


Френският президент Еманюел Макрон, който е инициатор за създаването на Европейската политическа общност, заяви, че тя е демонстрация на единството в осъждането на войната, започната от Русия в Украйна.

© Reuters

Френският президент Еманюел Макрон, който е инициатор за създаването на Европейската политическа общност, заяви, че тя е демонстрация на единството в осъждането на войната, започната от Русия в Украйна.


Войната на Русия в Украйна със сигурност ще остане във фокуса на новия клуб, тъй като лидерите се договориха да се видят следващия път в украинския съсед Молдова.


Необходимост или поредната говорилня


Все още далеч не е ясно дали новият форум, който някои вече отхвърлиха като поредната говорилня, има стабилно бъдеще.


Самият му размер ще бъде основна пречка за провеждането на конкретна политика, както и неговото политическо и културно многообразие и традиционни съперничества между много от неговите членове, от Армения и Азербайджан до Гърция и Турция.


В блог преди срещата на върха ръководителят на външната политика на ЕС Жозеп Борел каза, че все още е необходима яснота относно основната обосновка на Eвропейската политическа общност, отношенията й с ЕС, вземането на решения и необходимостта от собствен бюджет.


Турският президент Тайип Ердоган заяви, че срещата на върха е "много навременна инициатива" за обсъждане на проблемите на европейския континент и намиране на общи решения, но предупреди, че Общността не трябва да се превръща в алтернатива на разширяването за страни, които се надяват да се присъединят към ЕС.


Анкара започна преговори за членство с ЕС през 2005 г., но до момента е затворила едва няколко глави, а присъединителният процес е замразен след опита за преврат в Турция през 2016 г.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK