Жените получават квота в бордовете на фирмите в ЕС от 2026 г.

Жените получават квота в бордовете на фирмите в ЕС от 2026 г.

© European parliament (audiovisual service)Управителните съвети на регистрираните на борсите в ЕС фирми трябва да имат поне 40% жени в състава си. Това се казва в нова европейска директива за равенство на половете, приета от Съвета на ЕС в понеделник.


Директивата, която ще трябва да бъде транспонирана в националното законодателство, постановява, че най-малко 40% от позициите на неизпълнителен директор трябва да се заемат от жени до 2026 г. Ако държавите членки изберат да прилагат новите правила за изпълнителни и неизпълнителни директори, целта ще бъде 33% от всички директорски позиции до 2026 г.


Веднъж годишно компаниите трябва да предоставят информация как се справят с назначенията на жени, за да постигнат целите.
Властите пък ще имат грижата да публикуват имената на фирмите, които са успели да постигнат целите за назначенията на жените.


Тези, които не се справят ще трябва да коригират своя процес на подбор на персонала, като въведат процедури за сравнителна оценка между кандидатите по "ясни и неутрално формулирани критерии", се казва в приетата директива. А когато трябва да избират между еднакво квалифицирани кандидати - да предпочетат жената.


Държава, която или се е доближила до постигането на целите, или е въвела еднакво ефективно законодателство преди директивата да влезе в сила, може да отмени изискванията на директивата, свързани с процеса на назначаване или подбор, съобщи Съветът на ЕС.

"Новите правила ще помогнат за премахване на пречките, пред които жените често се изправят в кариерата си. Компаниите също биха имали голяма полза от жените, които реализират потенциала си на ръководни позиции. Положителното въздействие на мерките със сигурност ще достигне всички нива на националните икономики", заяви чешкият социален министър Мариан Юречка, чиято страна в момента председателства Съвета на ЕС.


В момента 31.5% от членовете на управителните съвети на листваните фирми са жени, а 8% от тях се оглавяват от жени.


Равенството между половете в ЕС е гарантирано от основополагащите договори на ЕС и от и в Европейския стълб на социалните права.


Държавите членки разполагат с две години след влизането в сила на директивата, за да приемат необходимите национални мерки, след като Европейският парламент даде своето окончателно "да".

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK