"Подарък за рожден ден": Младите германци ще получат по 200 евро за култура

"Подарък за рожден ден": Младите германци ще получат по 200 евро за култура

© ReutersМладите германци ще могат да получат ваучер, който да похарчат за културни събития по специална схема, обявена от правителството, пише "Гардиън".


Kulturpass, на стойност 200 евро, който ще бъде предоставен на всички 18-годишни, има две цели: да насърчи младите хора да усетят културата на живо и да се откажат от навиците от пандемията да си стоят у дома; и да даде финансов тласък на сцената на изкуствата, която все още не се е възстановила от многократните локдауни.


Министърът на културата на Германия Клаудия Рот описа "културния паспорт" като "еквивалент на подарък за рожден ден" за 750 хил. души, които ще навършат 18 години през 2023 г. Той ще доближи страната с най-многобройно население в Европейския съюз до Франция, Италия и Испания, които са въвели подобни схеми.
Финансовият министър Кристиан Линднер обясни, че получателите ще могат да използват пропуска в рамките на период от две години за всичко - от билети за театър и концерт до книги или музика. Той ще се управлява чрез приложение и уебсайт, които осигуряват директна връзка с виртуален пазар на всичко - от книжарници до театри.

Приблизителните разходи за германската държава са около 100 милиона евро в допълнение към годишния бюджет за култура на страната от 2.3 милиарда евро.
Особен акцент се поставя върху културните събития на живо, като се очаква театрите и концертните зали да използват схемата за привличане на нова публика.


Онлайн платформи като "Амазон" и "Спотифай" са изключени от програмата, която поставя акцент върху по-малки, често местни организации, като независими кина и книжарници. Стойността на индивидуалните покупки ще бъде ограничена, за да не може някой да използва ваучера, за да купи например един билет за концерт за 200 евро.


Обявявайки началото на Kulturpass, Рот и Линднер казаха, че ако бъде успешна, схемата ще бъде разширена и вероятно ще бъде въведена за по-широка възрастова група, може би от 15-годишна възраст нагоре.


Подобна програма, обявена миналата година от ръководеното от социалистите коалиционно правителство на Испания, предлага на младите хора ваучер за култура на стойност 400 евро, когато станат на 18 години. Според испанското правителство 57.6% от всички, които са навършили 18 години през 2022 г., са се регистрирали за схемата в първата ѝ година.


Пропускът за култура на Франция, обещание от предизборната кампания на президента Еманюел Макрон през 2017 г., бе изпробван в цялата страна през следващата година и - след дълго забавяне поради пандемията - официално стартира през 2021 г.

Пропускът, базиран на приложение, дава на всеки 18-годишен младеж 300 евро, които да похарчи за билети за кино, музей, театър и концерт, както и за книги, художествени материали, курсове по изкуства, музикални инструменти или абонамент за френска дигитална платформа като например Canal Plus, Salto или, за музика, Deezer.
Тази година схемата на стойност 200 милиона евро годишно беше разширена до хората над 15 години в две части: колективна помощ от (в зависимост от възрастта) 25-30 евро на ученик годишно, на разположение на учителите за посещения в клас на изложби, филми, пиеси, концерти или семинари, плюс помощ от 20-30 евро, които всеки тийнейджър може да похарчи индивидуално.


През 2016 г. при премиера Матео Ренци Италия въведе "културен бонус" от 500 евро за всеки 18-годишен. Той се поддържа от министерството на културата въпреки смените на различни правителства оттогава и опита на популистки лидери да го премахнат през 2018 г.


Осемдесет и три процента от тези, които са го използвали, са похарчили парите за книги, следвани от музикални продукти и билети за концерти, според Министерството на културата.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK