Повече помощи и обучение: Германските депутати договориха социална реформа

Агенцията по заетостта в град Десау

© Reuters

Агенцията по заетостта в град ДесауГерманските депутати се споразумяха за социална реформа, включваща увеличаване на обезщетенията за безработица и подпомагане на обучението на хора, които са без работа, предаде "Ройтерс".


Реформата не е толкова амбициозна, колкото първоначално планираната от лявото правителство, която консервативната опозиция блокира в горната камара на парламента миналата седмица.


Впоследствие правителството и консерваторите се споразумяха за преработената версия, която парламентарна комисия за посредничество одобри късно в сряда. Тя все пак ще трябва да бъде официално одобрена от парламента в петък, но това по същество е формалност.
Основната промяна в първоначалния план е премахването на така наречения "период на доверие" от шест месеца, през който търсещите работа щяха да получават пълни плащания на обезщетения, дори ако не са се явили за назначение.


Промяната означава, че изменената реформа, която ще въведе Buergergeld, или "парите на гражданите", губи ключова разлика от системата Hartz IV, която ще замени и която също санкционира хората, отхвърлили предложения за работа.


"Всъщност това не е краят на Hartz IV. Променихте малко системата, но всъщност не сте я премахнали", каза Клеменс Фюст, президент на икономическия институт Ifo, пред "Ройтерс" тази седмица във връзка с изменената реформа.

Съгласно Hartz IV, въведен от 2005 г. във време на нисък растеж и висока безработица, плащанията на получателите на обезщетения за безработица могат да бъдат намалени, ако те отхвърлят предложение за работа. Експертите казват, че предлаганите от системата предимства не покриват основните разходи за живот.
Реформата все пак ще вкара повече пари в джобовете на получателите на държавни помощи и ще предложи повече на включените в професионално обучение.


За разлика от това френското правителство планира да ограничи обезщетенията за безработица, когато нивото на безработица е под 9% съгласно план, представен в понеделник, който има за цел да се справи с недостига на персонал.


Недостигът на умения в Германия спъва бизнеса, а застаряващото население представлява демографска бомба със закъснител за държавната пенсионна система - заплаха, която министрите искат да намалят с имиграция и обучение.


Основни елементи


"Ройтерс" обобщава още основни елементи от реформата:

  • Тя предвижда значително увеличение на месечните обезщетения. В бъдеще един възрастен ще получава 502 евро на месец за разходи за живот, което е увеличение с 53 евро. За двойки и деца също ще има увеличение.
  • Реформата има за цел да улесни назначаването на безработните на пазара на труда наред с друго чрез повече квалификация и допълнително обучение.
  • Безработните участници в професионално обучение ще получават допълнителни 150 евро на месец.
  • Субсидиран курс за професионално обучение може да се вземе за до три години, ако е необходимо, вместо за две години, както досега.
  • Съгласно компромиса планираният период на изчакване от две години, през който жилищните разходи ще бъдат покрити без допълнително преразглеждане, ще бъде намален на една година.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK