Брюксел може да одобри унгарския план за възстановяване, но да задържи плащанията

Виктор Орбан

© Reuters

Виктор Орбан



Европейската комисия вероятно ще одобри следващата седмица плана за възстановяване на Унгария от пандемията, за да остави отворена възможността за изплащане на средства от ЕС на по-късен етап, но задържайки плащанията, докато Будапеща не изпълни всички договорени условия, казаха източници от Брюксел, цитирани от "Ройтерс".


Съгласно схемата за възстановяване на ЕС Унгария може да получи 5.8 милиарда евро безвъзмездни средства, които да похарчи, за да направи икономиката си по-природосъобразна и по-дигитална - пари, от които Будапеща силно се нуждае на фона на нарастващата инфлация, забавящия се растеж и рязко покачващите се разходи по заеми.


Отделно еврокомисията вероятно ще препоръча следващата седмица правителствата на ЕС да спрат 65% от трансферите от бюджета на ЕС към Унгария, или около 7.5 милиарда евро, докато не бъдат изпълнени много от същите условия, както за парите от фонда за възстановяване, главно свързани с независимостта на съдебната власт, обясниха източниците.

Висши унгарски служители обаче изразиха увереност, че парите от ЕС ще започнат да постъпват в Унгария през следващата година, тъй като правителството се е ангажирало да изпълни всички изисквания на ЕС, включително това за съдебната система, до 31 март.
Началникът на кабинета на премиера Виктор Орбан Гергей Гуяш каза на брифинг, че очаква Будапеща да получи 7 милиарда евро от ЕС през 2023 г., от които повече от половината ще бъдат от средства от последния бюджет на ЕС за 2014-2020 г., които не се спират.




Останалата част ще бъде приблизително поравно разделена между плащания от фонда за възстановяване и нови пари от бюджета на ЕС, които Гуяш очаква да бъдат размразени, след като условията бъдат изпълнени.


Ходът на комисията да задържи общо 13.3 милиарда евро ще дойде след месеци на преговори с правителството на десния премиер Виктор Орбан във връзка с опасенията на ЕС за корупцията по високите етажи и защитата на независимостта на съдилищата, неправителствените институции и медиите, както и правата на малцинствата.

Източниците от Европейската комисия отказаха да бъдат назовани поради чувствителността на въпроса.


Съгласно споразумение с Брюксел Унгария трябваше да предприеме действия по някои от тези ключови проблеми до 19 ноември, но според официални лица предварителната оценка показва, че стъпките са недостатъчни.


Действията по плана на Унгария да похарчи 5.8 милиарда евро безвъзмездни средства от фонда за възстановяване на ЕС и замразяването на 7.5 милиарда евро за Будапеща от така наречените кохезионни фондове са два отделни правни процеса. Те обаче споделят общ набор от условия, които Унгария трябва да изпълни, за да получи парите.


Одобрението от страна на ЕС на плана за възстановяване на Будапеща е начин да се запази отворена опцията за изплащане и следователно да се окаже натиск върху правителството на Орбан да изпълни многобройните условия.

Без одобрението през 2022 г. 70% от безвъзмездните средства от фонда за възстановяване биха били безвъзвратно загубени.

Същата логика важи и за препоръката за замразяване на повече от половината пари от Кохезионния фонд на ЕС, средства, които страните от ЕС получават, за да изравнят стандартите на живот в 27-членния блок.


След като Унгария адресира притесненията на ЕС, главно за справянето с корупцията и независимостта на съдебната система, така че средствата от европейския бюджет да не са изложени на риск от неправомерно изразходване, плащанията могат да бъдат деблокирани, допълниха източниците.


Европарламентът с остра позиция


Междувременно в резолюция, приета в четвъртък с 416 гласа "за", 124 гласа "против" и 33 гласа "въздържал се", евродепутатите заявиха, че 17-те коригиращи мерки, договорени от комисията и Унгария, "не са достатъчни за справяне със съществуващия системен риск за финансовите интереси на ЕС", дори и да бъдат приложени изцяло.


Те призоваха държавите - членки на ЕС, да приемат предложените мерки в рамките на Регламента за обвързаността с условия, за да защитят бюджета на съюза срещу нарушения на принципите на правовата държава в Унгария, и да ги отменят едва след като унгарските коригиращи мерки доведат до устойчив ефект. "Ако тези мерки бъдат отменени в бъдеще, съюзът следва да пристъпи към финансова корекция", добавят те.


За Механизма за възстановяване и устойчивост на Унгария (МВУ) те изразиха съжаление във връзка с факта, че поради действията на правителството средствата за възстановяване все още не са достигнали до унгарския народ.

Според ЕП рискът от злоупотреба със средства на ЕС в Унгария продължава да съществува и комисията не трябва да одобрява плана по МВУ за Унгария, докато страната не изпълни изцяло всички препоръки в областта на принципите на правовата държава и всички съответни решения на Съда на ЕС и на Европейския съд по правата на човека.

Членовете на европарламента призовават комисията и съвета да не се поддават на натиска, който Унгария оказва върху тях чрез блокиране на ключови решения на ЕС, като макрофинансовата помощ за Украйна в размер на 18 млрд. евро и глобалната минималната ставка на корпоративния данък.


Тази "злоупотреба" с правилото за гласуване с единодушие не бива да оказва въздействие върху решенията за унгарския план за възстановяване и прилагането на законодателството за обвързаност с условия във връзка с принципите на правовата държава, се казва в текста, цитиран от пресслужбата на европарламента.


Парламентът подчертава, че крайните получатели на средства от ЕС не трябва да бъдат лишавани от подкрепа поради липса на сътрудничество от страна на техните правителства, и призовава комисията да намери начини за разпределяне на средствата от ЕС чрез местните правителства и неправителствените организации.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK