Френските депутати обсъждат да има защита на правото на аборт в конституцията

Протестиращи в Париж се събират на митинг в подкрепа на правото на аборт след отмяната на решение по делото "Роу срещу Уейд" от Върховния съд на САЩ

© Reuters

Протестиращи в Париж се събират на митинг в подкрепа на правото на аборт след отмяната на решение по делото "Роу срещу Уейд" от Върховния съд на САЩФренските депутати обсъдиха в четвъртък дали да запишат правото на аборт в конституцията, като депутати от левицата и центъра казаха, че отмяната от страна на Върховния съд на САЩ на ключово решение през юни показва необходимостта от нови стъпки, предаде "Рпйтерс".


Жените имат законно право на аборт във Франция след закон, приет през 1974 г. и актуализиран няколко пъти оттогава, като последната промяна през февруари разширява достъпа до аборт до 14 седмици от началото на бременността от дотогавашните 12.


Добавянето му към конституцията допълнително ще защити това право и ще направи по-трудна отмяната му във Франция, каза депутатът от "Непокорна Франция" Матилд Пано.
"Целта е да предотврати всякакво връщане назад", каза Пано пред парламента. "Не искаме да даваме никакъв шанс на хора, които са враждебни към правата на абортите и контрацепцията."

Правото на аборт са по-широко приети във Франция, отколкото в Съединените щати или някои други страни от ЕС. Около 83% от французите са доволни от факта, че абортът е законен, показа проучване на Ifop през юли, с 16 процентни пункта повече, отколкото преди около 30 години. Същото проучване показа, че 81% подкрепят добавянето на правото на аборт в конституцията.
Депутатите ще гласуват в четвъртък предложение, внесено от левицата, а следващата седмица - и от партията "Възраждане" на президента Еманюел Макрон, като и двете ще дадат широка конституционна защита за правото.


И все пак консерваторите и крайната десница до голяма степен се противопоставиха и мнозина биха обмислили само да придадат повече тежест на закона от 1974 г.


Но дори ако долната камара на парламента, където "Възраждане" е най-голямата партия, наистина гласува едно от двете предложения тази или следващата седмица, пътят към записването на правото на аборт в конституцията няма да е лесен.


За да се промени конституцията, законопроектът трябва да бъде гласуван при същите условия от долната камара и Сената.


Последният се контролира от десницата и миналия месец отхвърли междупартиен законопроект, насочен към конституционализиране на правото на аборт и контрацепция.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK