Френската прокуратура започна разследване на изборната кампания на Макрон

Президентът Еманюел Макрон на среща на кметове

Президентът Еманюел Макрон на среща на кметовеФренската прокуратура започна разследване за предполагаемо фаворизиране и предполагаемо незаконно финансиране на кампанията на президента Еманюел Макрон през 2017 г., съобщи Ройтерс в четвъртък.


Прокуратурата потвърди, че е разширила съществуващо разследване за предполагаеми данъчни измами от американската консултантска група McKinsey's, за да включи ролята й в изборните надпревари през 2017 г. и 2022 г.


Тя не потвърди, че разследването е насочено конкретно към кампанията на Макрон, но заяви, че публикува изявлението си в отговор на съобщенията в пресата, след като в четвъртък вестник Le Parisien излезе с твърдение, че се разследват именно парите, похарчени от президента.
Разследването следва дълъг спор относно връзките на Макрон с McKinsey.


Елисейският дворец заяви, че взема под внимание разследването, като добави, че сега прокурорите трябва да вършат работата си "при пълна независимост", пише Ройтерс.


Ако се потвърди, че прокурорското дирене е насочено към кампанията му, това ще бъде съдебното разследване, приближило се най-близо до Макрон, който дойде на власт, обещавайки да прочисти френската политика.


Финансовият прокурор каза, че разширеното разследване е започнало в отговор на поредица от оплаквания от политици и асоциации.


"След няколко доклада и жалби от служители и (други) лица, на 20 октомври 2022 г. беше образувано съдебно разследване", съобщи Националната служба на финансовата прокуратура (PNF).


Уточнява се, че се разглеждат в частност обвинения за "неправилно водене на сметки за кампанията" и "подценяване на ролята на консултантските фирми в предизборните кампании през 2017 г. и 2022 г.".


Образувано е и съдебно производство по обвинения в облагодетелстване и укриване на облагодетелстване.


Използването на частни консултанти от правителството на Макрон избухна като неочакван проблем преди президентските избори тази пролет, спечелени от Еманюел Макрон за втори път. Поводът беше договорът на правителството с McKinsey за популяризиране на ваксинирането срещу COVID-19.


Опозицията обвини правителството, че харчи твърде много за международни консултанти, които плащат малко или никакви данъци във Франция.


Парламентарно разследване установи през март, че правителството и публичните администрации са подписали договори с консултантски фирми за поне 2.4 милиарда евро от 2018 г. - два пъти повече от влизането на Макрон в Елисейския дворец.


Полицията нахлу в офиса на McKinsey в Париж през май във връзка с разследване на подозрения за данъчни измами, съобщи тогава финансовата прокуратура.


Правителството заяви, че McKinsey ще трябва да плати всички дължими данъци.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK