Чехия прие закон за данък върху свръхпечалбите на някои компании

След като текстът бе одобрен вчера от горната камара на парламента, сега той чака подписа на президента Милош Земан.

© European parliament (Multimedia centre)

След като текстът бе одобрен вчера от горната камара на парламента, сега той чака подписа на президента Милош Земан.Чешкият парламент прие закон за облагане с данък на свръхпечалбите на компаниите в сферата на енергетиката, минния и петролния сектор, както и банките, предаде ДПА, цитирана от БТА.


След като текстът бе одобрен вчера от горната камара на парламента, сега той чака подписа на президента, за да придобие силата на закон. Специалният данък ще бъде прилаган в продължение на 3 години от 1 януари 2023 г.


Компаниите ще плащат допълнителни 60 процента от печалбите си, ако те са над 20 процента по-големи от средното за последните 4 години. Министерството на финансите каза, че очаква по този начин хазната да събере догодина еквивалента на над 3 милиарда евро.


Байдън обвини петролните компании в печалбарство от войната и ги заплаши с нов данък
Байдън обвини петролните компании в печалбарство от войната и ги заплаши с нов данъкПарите ще бъдат използвани за финансиране на ценовите тавани за тока и газа за домакинствата.


Бизнес организации разкритикуваха плановете с аргумента, че данъкът ще отблъсне чуждестранните инвеститори и ще направи като цяло данъчната система по-непредсказуема.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK