Гърция сваля цената на тол таксата за магистралата около Атина

Гърция сваля цената на тол таксата за магистралата около Атина


Гърция ще намали таксите за използване на главен околовръстен път в Атина в подновен договор за концесия след 2024 г., като част от усилията за облекчаване на натиска върху шофьорите, изправени пред нарастващи разходи за живот. Това заяви нейният министър на инфраструктурата Костас Караманлис в петък, цитиран от Ройтерс.


Гръцките строителни групи Ellaktor и Avax сега управляват магистрала "Атика", 70-километров път, позволяващ да се избегнат обичайните задръствания в центъра на Атина.


Избрани са осем инвеститори, включително Vinci и Macquarie, като част от търг за удължаване на концесонния договор за още 25 години след изтичането му през 2024 г.
Процесът ще приключи с подаването на обвързващи оферти, за които крайният срок все още не е уточнен.


След решение на министерството на инфраструктурата обвързващите оферти трябва да се основават на предположението, че потребителите ще бъдат таксувани по 2.5 евро на превозно средство, каза Караманлис.


Според сегашния договор шофьорите плащат единична такса от 2.8 евро за всички маршрути, след като влязат в магистралата.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK