Демерджиев: Нямаме категорично "не" за Шенген от Австрия и Швеция

Иван Демерджиев се поздравява на съвета с френския вътрешен министър Жералд Дарманен

© EUCouncil

Иван Демерджиев се поздравява на съвета с френския вътрешен министър Жералд ДарманенАвстрия и Швеция нямат категорични позиции срещу влизането на България в Шенген. Имат изисквания. Това заяви вътрешният министър Иван Демерджиев в Брюксел, където в петък вътрешните министри от ЕС обсъждат извънредно увеличения миграционен натиск към ЕС.

"Нито Австрия, нито Швеция заявиха категорични позиции срещу присъединяването ни в момента, но те имат своите изисквания. Искат информация, искат време, искат дебат. Така, че работим и трябва максимално да използваме времето си до 8 декември", заяви министърът.


Той съобщи, че е разговарял в Брюксел в петък с австрийския вътрешен министър Герхард Карнер и с шведския министър за миграцията Мария Малмер Стенергард, както и с еврокомисаря за вътрешните работи Илва Йохансон.


Във вторник австрийският канцлер Карл Нехамер заяви в Загреб, че Австрия ще подкрепи присъединяването на Хърватия към Шенгенското пространство, "но ще бъдем критични към усилията на България и Румъния". Нехамер каза, че двете държави имат проблеми с охраната на границите си и че две трети от нелегалните мигранти в Австрия "са преминали транзитно през страни като Румъния, България и Унгария, без да бъдат регистрирани от тамошните органи за сигурност".
Демерджиев подложи на съмнение думите на канцлера, като нарече посочените от него цифри "спекулативни". Според вътрешния министър в Сърбия миграционните потоци се смесвали и "произходът на мигрантите е трудно установим".

"Австрийците казаха, че нямат нищо против България. Много добре виждат усилията ни и ги оценяват. Искат да се проведе диалог с (Европейската) комисията и след този диалог ще вземат окончателно решение. Така че продължаваме да работим по темата", заяви вътрешният министър след разговор с австрийския си колега в Брюксел в петък.


Той съобщи, че е поискал срещи в Швеция за разясняване на българската позиция и че ще пътува с външния министър Николай Милков в Хага идната седмица за разговори с нидерландското правителство.


Австрийският вътрешен министър Герхард Карнен и еврокомисарят за вътрешните работи Илва Йохансон

© EUCouncil

Австрийският вътрешен министър Герхард Карнен и еврокомисарят за вътрешните работи Илва Йохансон


Парламентът на Нидерландия първи гласува резолюция през октомври, с която призовава правителството да не допуска България и Румъния в Шенген.

"До момента Нидерландия не посочва никакви конкретни причини за своите резерви. Тяхното условие беше да излезе докладът от проверката и той е публикуван. Нидерландия в момента не сочи конкретни резерви, по които да водим разговори", каза министърът, добавяйки, че двете проверки в България през последния месец са показали, че тя отговаря на условията за прием.

Министър Демерджиев заяви, че усилията сега са насочени към 8 декември, когато се очаква министрите на вътрешните работи от шенгенските държави да гласуват за присъединяването на България, Хърватия и Румъния към безвизовото пространство.


"Всичко, което има да се случва, ще се случи дотогава", заяви Демерджиев. "Вярваме, че можем да постигнем и успех".


Междувременно БТА потвърди информацията на "Дневник" от миналата седмица, че се предвижда разделяне на гласуването за трите държави на 8 декември, като България и Румъния бъдат отделени от Хърватия, срещу чието членство в Шенген няма съпротива.


Министър Демерджиев посочи още, че във връзка с увеличаването на миграционния натиск към Европа, България иска от ЕС допълнителната финансова помощ и "включване на сили от другите държави и от "Фронтекс" (европейската гранична агенция), които да подпомагат опазването на външните граници".


В момента по данни на Европейската комисия около 150 служители на "Фронтекс" подпомагат българската гранична полиция, включително за непосредствената охрана на границите.


След края на министерската среща в Брюксел Еврокомисията съобщи, че преди 6 декември ще представи план за намаляване на незаконната миграция по Балканския маршрут, който е най-използван от трафикантите тази година.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK