Полша маха съветски паметници, но според някои поляци не бива да се бяга от историята

Полша маха съветски паметници, но според някои поляци не бива да се бяга от историята

© ipn.gov.plПолша вече е демонтирала 25 съветски паметника. Според някои поляци обаче не бива да се бяга от историята, включително от епизодите, в които хората са страдали. Статия на Мартин Адам за "Дойче веле".


Войникът от Червената армия стои на поста си, въоръжен с картечница, а мъжът на платформата до него държи пневматичен чук. Последният бавно премахва каменния войник от обелиска, от който той в продължение на десетилетия е наблюдавал полския град Глубчице. Статуята се килва напред и от нея остава да стърчи единствено левият крак.


На безопасно разстояние от тях е Карол Навроцки, ръководител на полския Институт за национална памет.
Правилно е да се събарят такива статуи, убеден е той. "Няма място за такива паметници, за такива символи с червената звезда в общественото пространство на свободна, независима и демократична Полша и свободна Европа." Според него паметникът е символ на престъпленията на комунистическата система, жертвите на геноцида, извършен от Съветския съюз, както и на руснаците, убити от комунистите.


Полша се вглежда със собствената си история - или поне в съветската част от нея. Много поляци вече не припознават наратива от следвоенното време за героичното освобождение от Червената армия. Ако изобщо някога са го споделяли предвид фактите. А те включват поделянето на Полша между нацистка Германия и Съветския съюз през Втората световна война, както и избиването на над 4 хил. полски военни от съветската тайна служба НКВД в Катинската гора. За много хора в Полша периодът до 1989 г. представлява окупация.


25 паметника вече са премахнати


През 2016 г. полското правителство, начело с "Право и справедливост", забрани паметниците, публично пропагандиращи комунизма. Изключение бе предвидено за монументите от частните колекции, за онези от тях, служещи за научни или образователни цели, както и за разположените в гробища.


През 2022 г. проектът получи нов силан тласък заради руската агресия срещу Украйна, обяснява Навроцки. Само от март тази година досега са били премахнати 25 монумента. Още 35 други са в списъка на Института за национална памет.


"За съжаление и до днес символът на червената звезда, както и Маркс, Енгелс, Ленин и Сталин, доминират в съзнанието на властта в Руската федерация, която варварски се опитва да унищожи независима Украйна", продължава той. "Ние сме тук не само заради миналото, но и за да кажем, че демонтирането на този паметник е важно за нашето бъдеще."


Разрушаване или превръщане в мемориал?


Но спорът за паметника в в град Олщин показва, че разрушението на старите паметници не винаги е въпрос, който има ясен и недвусмислен отговор. Издигнат в центъра на града, той се състои от две възпоменателни плочи, войник от Червената армия и съветски танк. Негов създател е уважаваният скулптор Ксавери Дуниковски, който оцелява в Аушвиц.


Карол Навроцки иска да събори паметника, а кметът Пьотр Гжимович се е допитал до гражданите.


"Мнозинството е за запазване на паметника и превръщането му в мемориал и образователно място за деца", казва Гжимович. При разговорите му, включително с ветерани и възрастни хора, мнозинството се е обявило срещу бягството от историята и забравата ѝ, разказва самият той. Според кмета паметникът не бива да се премахва, именно защото символизира едно време, в което много поляци са страдали.


Законът обаче е на страната на багерите. Временният компромис за паметника е следният - стелите стоят на мястото си, само сърпът и чукът са премахнати.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK