Завръщането на коледните базари: между жаждата за коледен дух и икономическия натиск

Коледен базар в Прага

© Reuters

Коледен базар в ПрагаOт Талин до София и от Париж до Залцбург, около месец преди Коледа из цяла Европа коледните базари отново оживяват мрачните зимни вечери с блясъка на гирлянди от светлини и дъх на греяно вино, пише БТА.


Традицията, започнала през далечната 1434 г. в германския Дрезден, на пръв поглед навсякъде се възражда с пълна сила след двете тежки години на пандемията. През 2020 г. повечето базари бяха отменени, а през 2021 г., на фона на поредната вълна на коронавируса, ограниченията за пътуванията и изискванията за социална дистанция, тези, които все пак се осмелиха да отворят, трябваше да работят по-малко часове, да изискват COVID сертификати за достъп или да ограничават броя на посетителите.


Сега обаче миниатюрните селца от дървени павилиони, изникнали на градските площади отново примамват малки и големи. Световните медии - от в. "Таймс" до телевизия Си Ен Ен, изготвят дълги списъци с подробни описания на най-добрите коледни базари, а социалните мрежи преливат от препоръки за местата, които ще ви предложат най-незабравимото преживяване, илюстрирани с разкошни снимки.
Коледен базар в Талин

© Reuters

Коледен базар в Талин


Сиянието от хилядите лампички и ароматните миризми обаче прикриват факта, че те също са притиснати от поредната криза, този път - икономическа.


С рекордните цени на енергията и инфлацията, които изтощават бюджетите на домакинствата и налагат повсеместно пестене, коледните базари се опитват да намерят баланса между желанието на хората "да се върнат към нормалното" и отново безгрижно да празнуват заедно и поизпразнените портфейли както на посетителите, така и на общините.


"Няма лошо време, има неподходящо облекло"


Отоплението е една от първите жертви, независимо дали става дума за външни отоплители на газ и ток или за големите огньове, които често се превръщат в центъра на веселието насред зимния мраз.


Базарът на площад "Рьомер" във Франкфурт, един от най-популярните в Германия, тази година освен това не разрешава отделните павилиони да бъдат отоплявани, което налага на търговците да работят дълги часове, облечени с многобройни слоеве дрехи и постоянно да посягат към топли напитки. Студени остават и тоалетните.

Далеч по-видими са усилията да се икономисва от осветление, а такива се полагат почти навсякъде - с намаляване на часовете и дните, през които лампичките остават включени, доплащане към наема за търговци, които искат да инсталират светещи фигури, по-пестелива украса на елхите и улиците.
Страсбург, наричан често "Коледната столица на Франция",у може да се похвали с най-големия в страната коледен базар. За него обаче последните години бяха изключително тежки - през 2018 г. той стана арена на терористичен удар, a през 2020 г. бе отменен заради пандемията. Тази година пък организаторите налагат редица мерки за пестене на енергия - светлините са с енергоспестяващи LED крушки, броят им е намален и няма да бъдат включвани всички едновременно, а с редуване.


"Хората искат магията на Коледа, така че търсим отговорен баланс", разказва Гийом Либсих, заместник-кметът, натоварен с организацията на събитията в града, където управата си е поставила за цел да спести 10 процента от обичайно използваната енергия.


Фотогалерия: Енергийната криза помрачава празничния блясък в Европа
Фотогалерия: Енергийната криза помрачава празничния блясък в Европа


Прочутите коледни светлини на лондонската "Оксфорд стрийт" също са по-малко, светят само по осем часа и са с LED крушки с цел потреблението на енергия да бъде намалено с две трети.


Артистите, участващи в концертите и представленията, които развличат посетителите, пък ще трябва да проявят изобретателност и издръжливост - на много места мероприятията ще бъдат ограничени, разпръснати на няколко по-малки сцени вместо на една голяма или лишени от електрически усилватели.


Нюрнберг

© Reuters

Нюрнберг


В германския град Кил тази година базарът ще бъде по-малък от обичайното, тъй като участие са заявили по-малко търговци, притиснати от поскъпването на всичко - от енергията до наемите. Тези, които все пак се включват, ще продават продуктите си значително по-скъпо, казва говорител на общинските власти за телевизия "Сат1".

Неминуемо са засегнати цените на предлаганите храни и напитки - на редица базари в Германия например греяното вино ще поскъпне с около едно евро (или близо 30 процента) до 4-4.50 евро на чаша, към които обикновено се плаща и по няколко евро депозит за самата чаша.
Жертва на спестяванията стават и ледените пързалки - поддържането на ледения слой е енергоемко и скъпо начинание, особено предвид че на много места в Европа зимните температури вече рядко падат до нулата. Вместо тях се изграждат пързалки за ролкови кънки или за скейтборд. Висбаден е намерил друго решение - ще замени леда с пластмасово покритие от бели плочи, които след това ще бъдат рециклирани.


Без ледени пързалки, по-малко светлини: коледните базари в Европа ще са по-скромни
Без ледени пързалки, по-малко светлини: коледните базари в Европа ще са по-скромни

Украсяването с елхички, традиционен символ на Коледа, също се променя. Освен че няма да са толкова пищно украсени, елхите стават и по-малки. Принос за това има затоплянето на климата, както и призивите за щадене на природните ресурси и устойчивото им използване, които променят нагласите на хората.


Френският град Бордо например отново ще извади елхите от рециклирано стъкло и стомана на скулптора Арно Лапиер, с които привлече вниманието миналата година. А в германския Кобленц се утвърждава нова традиция - посетителите на базара да си "осиновят" елхичка от украсата, която да си отнесат у дома след затварянето на павилионите на 22 декември.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK