Нарушаването на санкциите на ЕС скоро ще бъде "европрестъпление"

Павел Блажек

© EU Council

Павел БлажекСъветът на Европейския съюз, представляващ държавите членки, прие с единодушие решение за добавяне на нарушаването на ограничителните мерки в списъка на "европрестъпленията", включен в Договора за функционирането на ЕС, предаде пресслужбата на институцията.


ЕС прие редица ограничителни мерки във връзка с военната агресия на Русия срещу Украйна и е от съществено значение тези мерки да се прилагат изцяло, се отбелязва в съобщението.


В него се подчертава, че в момента държавите членки имат различни определения за това какво представлява нарушаване на ограничителните мерки и какви санкции трябва да се прилагат в случай на нарушаване.

Затова би могло да се стигне до различни степени на прилагане на ограничителните мерки и до риск от заобикалянето им. Това може да позволи на хората, спрямо които се прилагат тези мерки, да продължат да имат достъп до своите активи и да подкрепят режимите, срещу които са насочени мерките на ЕС.

Включването на нарушаването на ограничителните мерки в списъка на "евро престъпленията" е първата от двете стъпки за осигуряване на сходна степен на прилагане на санкциите в целия ЕС и за възпиране на опитите за заобикаляне или нарушаване, се казва още в съобщението.
След приемането на това решение Европейската комисия ще представи предложение за директива, съдържаща минимални правила за определянето на престъпленията и санкциите за нарушаване на ограничителните мерки на ЕС. След това този проект за директива ще трябва да бъде обсъден и приет от Съвета и Европейския парламент.


Лондон е замразил активи на санкционирани руснаци, колкото целия ЕС
Лондон е замразил активи на санкционирани руснаци, колкото целия ЕС

Павел Блажек, министър на правосъдието на Чехия, която е ротационен европредседател, каза: "ЕС реагира решително на непровокираната и неоправдана война на Русия срещу Украйна. Той прие безпрецедентен брой санкции, насочени срещу руската икономика и възпрепятстващи способността ѝ да продължи с тази агресия."


"За да се постигне успех, тяхното прилагане изисква съвместни усилия и днешното решение е основен инструмент, за да се гарантира, че всички опити за заобикаляне на тези мерки ще бъдат спрени", подчерта той.


Кои са "престъпленията на ЕС"?


Според Договора за функционирането на ЕС европарламентът и съветът могат да установят минимални правила за определянето на престъпленията и на санкциите в областта на особено тежката престъпност с трансгранично измерение.


Към момента списъкът с области на престъпност включва: тероризъм, трафик на хора и сексуална експлоатация на жени и деца, незаконен трафик на наркотици, незаконен трафик на оръжия, изпиране на пари, корупция, фалшифициране на платежни средства, компютърна престъпност и организирана престъпност.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK