План за частни прегледи в държавни болници доведе до стачка в Гърция

Основните синдикати в болничния сектор в Гърция се обявиха срещу даването на възможност лекарите от държавните болници да преглеждат частни пациенти в тях

© Reuters

Основните синдикати в болничния сектор в Гърция се обявиха срещу даването на възможност лекарите от държавните болници да преглеждат частни пациенти в тяхДържавните болници в Гърция обявиха тридневна стачка в понеделник заради проектозакон, позволяващ на лекарите от Националната здравна система (NHS) да практикуват частно и дори да използват обществени болнични заведения за лечение на частни пациенти. Това съобщи гръцкият вестник "Катимерини".


Асоциацията на болничните лекари Атина-Пирея (EINAP) свика 24-часова стачка за понеделник, вторник и четвъртък. Синдикалистите ще протестират пред парламента и пред сградата на здравното министерство.


Федерацията на болничните лекари на Гърция (OENGE) ще проведе 24-часова стачка в четвъртък, а профсъюзът, представляващ персонала на държавните болници (POEDIN), ще спре работата в понеделник и в четвъртък от 11 до 15 часа.
Законопроектът, който беше представен на законодателите миналата седмица, беше обект на критики както от частни, така и от държавни лекари.


Медиците на частна практика твърдят, че разпоредбите на представляват нелоялна конкуренция, а колегите им в обществените - че подкопава дейността на държавните болници.


Синдикатът на болничните лекари предупреди, че промяната ще доведе до поскъпване на здравните услуги и до "пълна приватизация на държавните болници".


"Катимерини" пише, че поддръжниците на законопроекта твърдят, че той ще позволи на слабо компенсираните млади лекари в националната система да увеличат доходите си и да привлекат повече лекари в държавните болници.


За да не блокират здравната система, протестите се организират последователно в различни градове. В понеделник 24-часовият протест е в Атина. Докато в другите градове спират работа за няколко часа. По време на протестите се обслужват само спешни случаи, съобщава БНР.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK