ЕС не успя да се споразумее за таван на цените за руски петрол, казаха дипломати

ЕС не успя да се споразумее за таван на цените за руски петрол, казаха дипломати

© ReutersПравителствата на Европейския съюз не успяха да се споразумеят в понеделник за таван на цените на руския суров петрол, транспортиран по море, тъй като Полша настоя, че таванът трябва да бъде по-нисък от предложеното от Г-7, за да се ограничи способността на Москва да финансира инвазията си в Украйна, казаха дипломати, цитирани от "Ройтерс".


"Няма сделка. Правните текстове вече са договорени, но Полша все още не може да се съгласи с цената", заяви дипломат. Все още не е определена нова дата за преговори, посочиха дипломати, въпреки че механизмът за таван на цената трябва да влезе в сила на 5 декември.


Ако до следващия понеделник няма споразумение около идеята за таван на цените на Г-7, ЕС ще приложи по-сурови мерки, договорени в края на май - забрана за целия внос на руски суров петрол от 5 декември и на петролни продукти от 5 февруари, заявиха полски дипломати.

Унгария и две други централноевропейски държави без излаз на море си осигуриха изключения от тази забрана за вноса по тръбопроводи, на който разчитат.

Държавите от Г-7 предложиха по-мека версия на забраната на ЕС, за да поддържат стабилни доставките на петрол за световната икономика, тъй като Русия доставя 10% от световния петрол.
Групата предложи ЕС и други глобални клиенти да продължат да купуват руски суров петрол, но само ако цената му е на или под договореното от Г-7 ниво. Това би намалило приходите на Кремъл.


Г-7 предложи таван от 65-70 долара за барел, но Полша и някои други твърдят, че това няма да навреди на Москва, тъй като руският суров петрол вече се търгува под този диапазон на 63.50 долара.


Москва има много голяма печалба от износа си на петрол и Полша, Литва и Естония настояват за таван на цените от 30 долара за барел.


"Поляците са напълно безкомпромисни, що се отнася до цената, без да предлагат приемлива алтернатива, каза дипломатът на ЕС. Явно има нарастващо раздразнение от полската позиция."


Малта, Кипър и Гърция се притесняваха, че предложението за таван на Г-7 е твърде ниско, което засяга големите им корабоплавателни индустрии, но дипломати заявиха, че са получили някои отстъпки в правните текстове и вече не са пречка за сделката.


Идеята за налагане на горната граница на Г-7 е да се забрани на транспортните, застрахователните и презастрахователните компании да обработват товари с руски суров петрол по целия свят, освен ако не се продава на цена, по-ниска от тази, определена от Г-7 и нейните съюзници.


Тъй като ключовите фирми в тези сектори по света са базирани в страните от Г-7, таванът на цените би затруднил много Москва да продава своя петрол на по-висока цена.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK