Брюксел ще предложи увеличаване на рециклирането и повторната употреба на опаковките

Брюксел ще предложи увеличаване на рециклирането и повторната употреба на опаковките

© Цветелина Белутова, КапиталОчаква се тази седмица Европейската комисия да представи предложения за намаляване на отпадъците от опаковки в Европейския съюз, включително нови цели за процента на рециклируемост на пластмасовите бутилки, както и за повторното използване на чаши за еднократна употреба и на опаковки, използвани за онлайн доставки, съобщи "Ройтерс", цитирана от БТА.


Преразглеждането на Директивата на ЕС за опаковките и отпадъците от опаковки ще се стреми към постигане на целта до 2030 г. всички опаковки да могат да се използват повторно или да се рециклират. Очаква се това да допринесе за намаляване на въглеродния отпечатък на съюза, който до 2050 г. трябва да бъде сведен до нула.


Чернова на предложенията, видяна от "Ройтерс", подчертава, че около 40 на сто от пластмасата и 50 на сто от хартията, използвани в ЕС, са били за опаковане на различни продукти и стоки. Опаковките представляват 36 на сто от твърдите битови отпадъци в общността.


Големи компании за храни и напитки няма да постигнат целта за по-екологични опаковки
Големи компании за храни и напитки няма да постигнат целта за по-екологични опаковки
Предложението, което все още не е окончателно, като цяло запазва целите за степен на рециклиране от последната актуализация на директивата през 2018 г.: 65 на сто до 2025 г. и 70 на сто до 2030 г.


Въвеждат се обаче нови цели за степента на рециклиране в различните пластмасови опаковки, според черновата на еврокомисията. За 2030 г. те ще бъдат 30 на сто за пластмасови бутилки и за опаковки за храни, направени от полиетилен терефталат (ПЕТ), за тези, които не са направени от ПЕТ целта е 10 на сто, а за другите пластмасови опаковки - 35 на сто.


До 2040 г. тези цели за степен на рециклиране трябва да нараснат до 50 на сто за опаковките за храни и до 65 на сто за различни други опаковки, включително бутилките за напитки.

Проектопредложенията също така поставят цели за повторна употреба на опаковки за 2030 г. и 2040 г. За чашите за еднократна употреба те са съответно 20 и 80 на сто, а за опаковките за бира и безалкохолни напитки - 10 и 25 на сто. За опаковките, използвани за онлайн доставки на нехранителни стоки, целта за рециклируемост е 10 на сто към 2030 г. и 50 на сто десетилетие по-късно.

Компаниите, използващи такива опаковки, ще трябва да изградят системи, за да осигурят повторната употреба на материалите, от които са изградени.


Предложението, което вероятно ще бъде представено в сряда, ще се нуждае от одобрение от Европейския парламент и Европейския съвет, както и от представители на 27-те страни членки, за да влезе в сила.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK