Християните в Англия и Уелс са под 50%, нерелигиозните се увеличават

Християните в Англия и Уелс са под 50%, нерелигиозните се увеличават


Две от съставните области на Великобритания - Англия и Уелс, регистрират продължаващ спад в дела на населението си, идентифициращо се като "бяло", а по-малко от половината от хората там се самоопределят като християни. Това показват данни от преброяването на населението през 2021 г., публикувани във вторник.


Делът на хората в двете области, намиращи се в южната и югозападната част на острова, които са отговорили, че са бели през 2021 г., е спаднал до 81.7% в сравнение с 86% преди 10 г., съобщава "Ройтерс".


Британците от Англия и Уелс, описали етническата си принадлежност като азиатска, азиатско-британска или азиатско-уелска, са се повишили до 9.3% при 7.5% при предишното преброяване.
Живеещите в Англия и Уелс, които описват себе си "чернокожи, чернокожи британци или чернокожи уелсци, карибци или африканци", се е увеличило до 4% при 3.3% през 2021 г.


Британската Национална статистическа служба заяви, че промените в етническия състав отразяват "различни модели на остаряване, раждаемост, смъртност и миграция" и вероятно промени в начина, по който хората се самоопределят.


Великобритания отчете рекорд от мигранти въпреки Брекзит
Великобритания отчете рекорд от мигранти въпреки Брекзит

Данните сочат, че между 2011 г. и 2022 г. е имало рязък спад на дела на населението на Англия и Уелс, които се опитват като християни - от 59.3% до 46.2%.


За сметка на това расте делът на хората, които не изповядват никоя религия. Те са вече 37.2% при 25.2% преди 10 г.


Втората най-разпространена религия в южната част на британския остров след християнството е ислямът (6.5% - увеличение с 1.6% за 10 г.). Следват хиндуизмът (1.7%), сикхската религия (0.9%) и юдаизмът (0.5%).


От хората, които са се определили като "бели", тези, които също е заявили, че са "англичанин, уелсец, шотландец, северноирландец или британец", са намалели до 74.4% от 80.5%. Затова пък броят на индийците, пакистанците или бангладешците е нараснал между 2011 и 2021 г., докато делът на хората с китайски произход е останал стабилен. По-малко чернокожи описват себе си като хора с карибско потекло, докато най-много от тях са казали, че имат нигерийски, сомалийски и ганайски произход.


Лондон остава етнически най- разнообразният регион. В него едва 36.8% се описват като "бели: англичани, уелсци, шотландци, северноирландци или британци", докато през 2011 г. те са били 44.9%.


Ройтерс припомня, че данни за цяла Великобритания, която включва още Шотландия и Северна Ирландия, не са налични, тъй като заради пандемията от COVID-19 правителството на Шотландия отложи преброяването с една година.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK