Във Франция може да има недостиг на електроенергия, предупреди правителството

На Шанз-Елизе новите енергийно ефективни празнични светлини осветяват дърветата. Но светлините ще се изключват по-рано през нощта и ще работят една седмица по-кратко от преди.

© Reuters

На Шанз-Елизе новите енергийно ефективни празнични светлини осветяват дърветата. Но светлините ще се изключват по-рано през нощта и ще работят една седмица по-кратко от преди.Франция може да бъде изправена пред недостиг на електроенергия, ако зимата бъде студена. Това заяви вчера правителственият говорител Оливие Веран, цитиран от ДПА и БТА.


"Може да се получи така, че производството на електроенергия и търсенето да не могат да се балансират напълно през няколко много студени дни", посочи Веран.


Кризисна група е договорила с регионите ограничения в случай на недостиг в снабдяването, като ще бъде подсигурена ключова инфраструктура като болници и телефони за спешни случаи, допълни той.
Париж няма да бъде пощаден от евентуални ограничения въпреки множеството важни обекти в столицата.


Правителството отправи призив към гражданите да помогнат да се избегнат ситуации на недостиг в енергоподаването в моменти на високо потребление чрез мобилно приложение, наречено "ЕкоВат" (EcoWatt), което ще осигурява предварителна информация за натоварването на мрежата и ще изпраща предупреждения до мобилните телефони на потребителите.


Макрон призова французите да намалят с 10% потреблението на енергия
Макрон призова французите да намалят с 10% потреблението на енергия

Може да е от помощ съдомиялната или фурната да бъдат включени по-късно, отбеляза Веран.


Французите вече намалиха потреблението си на електричество с около 5 на сто, дори след като се отчете ефектът от меката есен. Някои доставчици предлагат финансови стимули за гражданите, които намалят потреблението си.


Почти половината от атомните централи в страната в момента не работят заради забавени дейности по поддръжката.


Енергийната компания Е Де Еф (EDF), в която държавата има значителен дял, работи за възможно най-бързото възобновяване на дейността на централите, допълни Веран.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK