Валенсия е най-добрият град за живот и работа за чужденци, Виена е най-недружелюбна

Виена

© European commission (audiovisual service)

ВиенаАко мислите да се преместите в чужбина, имате късмет.


Дистанционната работа се увеличава по целия свят, а десетки страни са разработили визи за "дигитални номади".


Но е важно да изберете държава, която предоставя необходимите услуги за дистанционна работа и отговаря на начина ви на живот, пише "Евронюз".
За щастие помощта е наблизо. InterNations - глобална общност за хора, които живеят и работят в чужбина - проведе своето годишно проучване Expat Insider.


Чрез анкети, проведени сред 11 970 живеещи извън страната си, организацията е направила класация на 50 града. Освен общата класация за най-добрите и най-лошите градове за чужденци има и няколко отделни индекса - за качество на живот, лекота на установяване, работа в чужбина, лични финанси и неща от първа необходимост (Expat Essentials), например свързани с език, жилищно настаняване, административни въпроси, дигитален живот.


Тази година четири европейски града попадат в челната десетка на общата класация.


Валенсия е най-добрият град за живот и работа за чужденци, Виена е най-недружелюбна

© internations.org


Валенсия - най-добрият град


Валенсия е най-добрият град в света за чужденците през 2022 г. Те описват обществения транспорт като достъпен и 92 процента казват, че се радват на възможностите за спортуване. Девет от десет се чувстват сигурни в града.


Валенсия се класира на трето място по лекота на установяване и три четвърти от анкетираните заявяват, че се чувстват като у дома си и са доволни от социалния си живот.


Градът освен това е на трето място в категорията за лични финанси, където 83 процента от чужденците оценяват положително разходите за живот в сравнение с 45 процента в световен мащаб.

Анкетираните обаче са недоволни от пазара на труда и възможностите за работа. Градът е на последно място по перспективи за кариера.


Лисабон и хубавото време


Лисабон е на четвърто място в общото класиране, но е един от най-високо оценените по въпроса за времето. Чужденците освен това харесват възможностите за култура и нощен живот.


Градът се класира високо и що се отнася до безопасността, като 94 процента се чувстват в безопасност в сравнение с 81 процента в световен мащаб.


Въпреки това Лисабон пада надолу в класацията, когато става дума за възможности за работа, като 27 процента не смятат, че са добре възнаградени.


Мадрид - забавления и приветлива култура


Мадрид изпреварва Лисабон в класацията за качество на живот и също е обичан заради топлия си климат. Испанският град е един от най-добре оценените за нощен живот и култура.


Трима от четирима от анкетираните казват, че им е било лесно да свикнат с местната култура. На осмо място е по дружелюбност на местните хора и на седмо по възможности за намиране на приятели.


Подобно на Валенсия обаче, градът пада надолу, когато става въпрос за работа в чужбина. Близо една трета от експатите казват, че се притесняват за сигурността на работата.


Базел - добро заплащане, но не много приятели


Въпреки че е на 7-мо място в общото класиране, Базел е първи в подкатегорията за заплата и сигурност на работата.


Живеещите там чужденци заявяват, че смятат, че разполагаемият доход на домакинството им е достатъчен, за да водят комфортен живот в чужбина. Четирима от петима са на мнение, че получават справедливо заплащане за работата си.

Почти всички анкетирани казват, че се наслаждават на околната среда и се чувстват в безопасност в швейцарския град.

Градът обаче се класира ниско по въпроса за лекотата на установяване, като 30 процента от чужденците описват местните жители като недружелюбни, а 58 процента казват, че им е трудно да си намерят приятели.


Най-лошите европейски градове за чужденците


Париж е на 48-мо място в класацията, критикуван е за скъпите жилища и високите разходи за живот. Анкетираните освен това намират местните жители за недружелюбни и трудно си намират приятели. Френската столица обаче е високо класирана за своите заведения за хранене и нощния си живот.


Два италиански града също попадат в последната десетка. Чужденците в Милано са недоволни от работното време и баланса между професионалния и личния живот.


Столицата на Италия Рим е критикувана за пазара на труда и перспективите за кариера.


Франкфурт е на предпоследно място в общата класация и на последно в индекса Expat Essentials. Градът се нарежда сред последните 10 във всички негови подкатегории: дигитален живот (47-мо), език (46-о), административни теми (45-о) и жилище (43-то).


Близо двама на всеки петима са недоволни от административните услуги, достъпни онлайн (39% срещу 21% в световен мащаб), докато жилищата се смятат за твърде скъпи (70% недоволни срещу 43% в световен мащаб).

Чужденците също така са недоволни от общите разходи за живот (51% срещу 35% в световен мащаб), класирайки града на 41-во място в Индекса на личните финанси.

Според индекса за лекота на установяването (48-мо място) на чужденците им е трудно да си намерят приятели (55% недоволни срещу 37% в световен мащаб) и им е трудно да свикнат с местната култура (30% при 19% на световно ниво).


Недружелюбната Виена


Виена е на последно място в индекса за лекота на установяване, а също и в подкатегорията за приятелско отношение на местните жители. Близо половината от респондентите в града (46%) казват, че хората са враждебни към чужденците (срещу 18% в световен мащаб), а 43% оценяват общото дружелюбие на населението отрицателно (17% в световен мащаб).


Без изненада, повече от половината чужденци във Виена (54%) трудно се сприятеляват с местните (37% в световен мащаб). Около една трета (32%) са недоволни от социалния си живот (при 26% на световно ниво).


И най-добрите за живеене градове са...
И най-добрите за живеене градове са...


Австрийската столица все пак е напред в класацията в категорията за транспорт (първо място) и "здравеопазване и добро благополучие" (второ място). Живеещите във Виена хора от други страни характеризират градския транспорт като добре организиран (97 процента) и достъпен. Много висока е и оценката на медицинското обслужване и чистотата на околната среда. Виена не е възприемана като особено скъп град и заема девето място в индекса за лични финанси.


Останалите градове по света


На второ място в общата класация след Валенсия е Дубай. Той е първи в света в индекса за неща от първа необходимост. Чужденците, които работят там, съобщават, че е лесно да се работи с местните власти (66% при 40% в световен мащаб), а 88% са доволни от наличието на правителствени услуги онлайн (61% по света). Въпреки това 18% са недоволни от достъпа, който имат до онлайн услуги (срещу 7% в световен мащаб).


В индекса за лесно установяване (на осмо място) анкетираните са доволни от социалния си живот (68% доволни при 56% в световен мащаб) и се чувстват добре дошли в Дубай (81% срещу 66% в световен мащаб).

Дубай е на шесто място в индекса за работа в чужбина. Експатите са доволни от работата си (70%) и съобщават, че местната бизнес култура насърчава креативността (78%).

Мексико сити е на трето място в общата класация и на първо в света по индекса за лесно установяване.


Чужденците се чувстват като у дома си (82% са доволни при 62% в световен мащаб) и добре дошли (89%), а 87% описват местните жители като дружелюбни като цяло.


Градът се представя добре в индекса на личните финанси (1-ви). Чужденците там са най-доволни от финансовото си състояние (73% доволни при 60% в световен мащаб).

В индекса Expat Essentials (30-о място) темите за администрацията (44-то място) са проблем, но жилищата са едновременно лесни за намиране (9-о място) и достъпни (6-о място).

И накрая, Мексико сити завършва в долната десетка на индекса за качество на живот (44-то място). Чужденците са особено разочаровани по въпросите за околна среда и климат (41-во място) и безопасност и сигурност (47-мо). Над един на всеки трима (35%) не е доволен от личната си безопасност (при 9% в световен мащаб).


Йоханесбург е най-лошият град за чужденците като цяло и в частност в индекса за качество на живот (50-о място). Те не са доволни от достъпността (25% недоволни срещу 15% в световен мащаб) и наличността (39% срещу 17% в световен мащаб) на обществения транспорт и освен това се чувстват несигурни (62% при 9% по света).


В индекса за работа в чужбина (49-о място) те оценяват негативно местния пазар на труда (38%) и възможностите си за лична кариера (29%).

Чужденците също така са недоволни от личните си финанси (41% при 21% в световен мащаб), а 44% казват, че разполагаемият доход на домакинството им не е достатъчен, за да водят комфортен живот (срещу 28% в световен мащаб). Това поставя града на 47-мо място в Индекса на личните финанси.


Жилищата все пак са достъпни (46% доволни срещу 39% в световен мащаб), което е една от причините, поради които Йоханесбург все още е на 36-о място в Expat Essentials Index.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK