Брюксел одобри плана за възстановяване на Унгария, но не отпуска парите, иска замразяване на още

Зам.-председателят на Европейската комисия Валдис Домбровскис

© Reuters

Зам.-председателят на Европейската комисия Валдис ДомбровскисЕвропейската комисия не остана доволна от напредъка на Унгария по изпълнение на реформите в областта на върховенството на закона и препоръча 7.5 млрд. евро кохезионни фондове за страната да бъдат замразени. В същото време Брюксел одобри плана ѝ за възстановяване и устойчивост, но ще задържи плащанията по него, докато Будапеща не изпълни всички условия.


Брюксел спори с правителството на Виктор Орбан за отпускането както на 7.5 милиарда евро редовни плащания от ЕС, така и на 5.8 милиарда евро безвъзмездни средства за възстановяване от пандемията.


Решението идва след продължили месеци наред разговори с правителството на Орбан за корупцията на високо равнище, независимостта на съдилищата, неправителствените организации и медиите, както и правата на малцинствата, припомня "Ройтерс".
"Днес даваме нашата положителна оценка на всеобхватния план за възстановяване на Унгария. Що се отнася до върховенството на закона, Унгария се ангажира със значителни реформи. Само след като тези реформи бъдат приложени изцяло, достъпът до фонда за възстановяване на ЕС ще бъде отключен", каза зам.-председателят на Европейската комисия Валдис Домбровскис.


Комисията констатира, че въпреки предприетите стъпки все още съществува риск за бюджета на ЕС, като се има предвид, че коригиращите мерки, които трябва да бъдат изпълнени, са от структурно и хоризонтално естество, се казва в съобщение на Европейската комисия.


Премиерът на Унгария Виктор Орбан

© Reuters

Премиерът на Унгария Виктор Орбан


Според него, въпреки че редица реформи са били предприети или са в ход, Унгария не е успяла да приложи адекватно централните аспекти на необходимите 17 коригиращи мерки до крайния срок 19 ноември, както се е ангажирала.


Те се отнасят по-специално до ефективността на новосъздадения Орган за интегритет и процедурата за съдебен преглед на прокурорски решения.


Комисията заключава, че ще са необходими допълнителни съществени стъпки за премахване на оставащите рискове за бюджета на ЕС в Унгария.

В резултат на това Брюксел реши да запази първоначалното си предложение от 18 септември за спиране на 65% от поетите ангажименти за три оперативни програми в рамките на политиката на сближаване, възлизащи на 7.5 милиарда евро.
Сега Съветът (държавите членки) ще разполага с време до 19 декември, за да гласува по въпроса. За да влезе в сила спирането на еврофондове, се изисква квалифицирано мнозинство.


Допълнителният ход за спиране на 7.5 милиарда евро редовни еврофондове за Унгария е първият път, при който Брюксел използва нови правомощия за защита на европейския бюджет при наличието на риск парите да бъдат изразходвани неправомерно.


Въпреки че Унгария вече е предприела някои действия, за да разреши тревогите на ЕС, тя не е направила достатъчно, каза еврокомисарят по бюджета Йоханес Хан на пресконференция.


Еврокомисията освен това, след като гарантира включването на съществени елементи за съдебната независимост и защитата на бюджета на ЕС, реши днес да одобри Плана за възстановяване и устойчивост на Унгария при условие за пълно и ефективно изпълнение на изискванията.


Всъщност в плана Унгария се е ангажирала със 17-те коригиращи мерки заедно с други реформи в областта на върховенството на закона, свързани с независимостта на съдебната система, като ясно определен комплект от 27 конкретни подобрения, наречени супермерки. Това означава, че не е възможно плащане по плана, докато Унгария не ги изпълни.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK