Германският кабинет одобри план за привличане на повече чуждестранни работници

Германският кабинет одобри план за привличане на повече чуждестранни работници

© European parliament (Multimedia centre)Германското правителство в сряда договори планове за реформиране на имиграционния закон, каза говорител на правителството, цитиран от "Ройтерс". Решението идва на фона на опитите на Берлин да отвори пазара на труда в най-голямата икономика в Европа за така необходимите работници от държави извън Европейския съюз.


Правителството заяви, че иска да насърчи имиграцията и обучението, за да се справи с недостига на умения, който тежи върху германската икономика във време на отслабващ растеж и когато застаряващото население увеличава натиска върху пенсионната система.


Планираните реформи на Закона за квалифицирана имиграция, въведен за първи път през март 2020 г., включват "карта с възможности за търсещи работа" въз основа на нова система от точки, която взима предвид фактори като езикови умения, образование и трудов опит, а не само формалните квалификации.
Неквалифицираните работници също ще получат възможност да мигрират в Германия, ако Федералната агенция по заетостта види нужда от тях в определени сектори.


Министърът на вътрешните работи Нанси Фазер каза пред репортери, че реформите ще представляват "най-модерния закон за имиграцията в Европа", след като кабинетът подписа ключовите точки от плана.


Проектозакон за инициативата, която беше широко приветствана от индустрията, не се очаква преди новата година.


"Имаме нужда от хора, които да ни помогнат да поддържаме просперитета си в тази страна", каза Райнер Дюлгер, президент на Конфедерацията на асоциациите на германските работодатели (BDA), добавяйки, че без действия компаниите ще се сблъскат с до 7 милиона по-малко налични работници през следващите няколко години.


Има недостиг на работна ръка в различни сектори, от гастрономия и грижи за деца до ИТ и възобновяема енергия.


Канцлерът Олаф Шолц обеща "прозрачна, небюрократична" система от точки за имигранти, която коалицията се надява да съчетае с облекчени правила за получаване на германско гражданство.Генералният секретар на Свободната демократическа партия (FDP), по-малкия партньор в коалиция със социалдемократите и Зелените, обаче се изказа против плана за гражданството. Биджан Джир-Сарай постави под съмнение момента за това, като същевременно осъди липсата на напредък по въпросите за депортациите и борбата с нелегалната миграция.


Консервативната опозиция също разкритикува предложението, като Александър Добринт от баварския Християнсоциален съюз каза, че реформите ще имат "притегателен ефект за нелегалната миграция".

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK