Германският кабинет обяви излизане от енергийната харта

Роберт Хабек

© Reuters

Роберт ХабекГерманският министър на икономиката Роберт Хабек обяви в сряда излизането на страната му от Договора за енергийната харта, докато нарастващото недоволство от споразумението в Европа поставя под съмнение бъдещето му, предаде "Ройтерс".


"Договорът за енергийната харта се доказа в миналото като пречка за промяна", каза той след заседание на кабинета, по време на което министрите одобриха този ход.


Международното споразумение, предназначено да осигури енергийни доставки и да предостави защита на компании, инвестиращи в енергийната индустрия, беше критикувано през последните години, защото позволява на потребителите на изкопаеми горива да поискат обезщетение, когато са принудени да затворят централи.
Франция, Испания, Италия и Нидерландия по-рано обявиха, че също излизат от договора. В края на миналия месец Европейският съюз заяви, че няма да напусне Договора за енергийна харта.


Говорител на Европейската комисия тогава съобщи, че споразумението осигурява защита на екологичните инвестиции, включително във възобновяема енергия, и отговаря на опасенията на правителствата за възможностите им да регулират в тази област.Оттеглянето на Германия ще отнеме време, като се има предвид, че договорът съдържа клауза, която обвързва напускащите членове с неговите разпоредби за 20 години.


Хабек нарече това "горчиво", но подчерта, че то няма да попречи на Берлин да изпълни плана си за напускане.


Той също така каза, че това означава, че Германия повече няма да участва в процес на реформи, в който Европейският съюз досега не успя да накара страните членки да се споразумеят за предложени изменения на договора.


Без да се вижда консенсус, Европейският парламент наскоро гласува да поиска от Европейската комисия да координира оттеглянето на всички държави членки на ЕС от договора.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK