Рециклирани бутилки и компостирани етикети: Брюксел ограничава още еднократните опаковки

В момента 40 % от пластмасата и 50 % от хартията в ЕС са предназначени за опаковки, като всеки европеец изхвърля годишно по 180 кг опаковки

В момента 40 % от пластмасата и 50 % от хартията в ЕС са предназначени за опаковки, като всеки европеец изхвърля годишно по 180 кг опаковкиПластмасовите шампоани в хотелите и пластмасовите чаши, прибори и чинии в ресторантите и кафенетата трябва да изчезнат според предложение на Европейската комисия за намаляване на отпадъците от опаковки, представено в сряда.


То е част от Европейския зелен пакт - водещата политическа инициатива на Европейската комисия, която цели да направи икономиката на ЕС въглеродно неутрална до 2050 г.


Предложението предвижда увеличаване на рециклираното съдържание в пластмасовите бутилки за напитки и насърчаване на повторната употреба на посуда за еднократна употреба и на опаковките на куриерските доставки.
Производителите ще бъдат задължени дружествата да предлагат определен процент от своите продукти в опаковки за многократна употреба или многократно пълнене, например напитки и ястия за вкъщи, или доставки в електронната търговия. Комисията е сметнала, че всеки европеец ще може да пести по 100 евро годишно, ако си мие и използва многократно посудата, с която си взема храна за вкъщи.


Ще бъдат забранени определени форми на опаковане, например опаковки за еднократна употреба за храни и напитки, когато се консумират в ресторантите и кафенетата, опаковки за еднократна употреба за плодове и зеленчуци или за групиране на кенове, шишенца за шампоани и други миниатюрни опаковки в хотелите.


Някои пластмасови опаковки, като торбички за чай, филтри и капсули от кафе, много леки найлонови торбички и лепкави етикети за плодове и зеленчуци, ще трябва да могат да се компостират. Предвижда се също да се въведат задължителни ставки за рециклирано съдържание, което производителите трябва да включат в новите пластмасови опаковки.


Еврокомисията предлага още контейнерите за отпадъци да използват едни и същи символи навсякъде в ЕС, като върху всяка опаковка ще има знак в кой кош да бъде изхвърлена при разделното събиране на отпадъците. Върху биоразградимите пластмаси ще трябва да се указва колко време ще отнеме разпадането им.


До 2030 г. всички опаковки ще трябва да бъдат проектирани така, че да могат да бъдат рециклирани, а производителите трябва да гарантират, че те действително се рециклират масово до 2035 г.


Еврокомисията предлага да се уеднаквят знаците на кофите за разделно събиране на отпадъци в ЕС, за да не се объркват потребителите

Еврокомисията предлага да се уеднаквят знаците на кофите за разделно събиране на отпадъци в ЕС, за да не се объркват потребителите


Съгласно предложението всички 27 членки на ЕС ще трябва да намалят отпадъците от опаковки на глава от населението с 5% до 2030 г. и 15% до 2040 г. в сравнение с нивата от 2018 г. Сега опаковките представляват 36% от твърдите битови отпадъци.


Комисията каза, че отпадъците от опаковки, особено пластмасовите, ще продължат да нарастват, ако не бъдат предприети действия, увеличавайки емисиите на парникови газове и по този начин застрашавайки целта на ЕС за нетни нулеви емисии до 2050 г.


Предложението определя специфични правила за пластмасите, които сега се рециклират в по-малка степен от хартията, металите и стъклото. Комисията казва, че предложението й да се променят сегашните правила за опаковките и за отпадъците от опаковки цели да се намали генерирането на отпадъци, да стимулира рециклирането и да ограничи необходимостта от използването на първични природни ресурси и създаване на добре функциониращ пазар за вторични суровини.


Предвижда се всяка европейска държава да има системи за връщане на депозити за пластмасови бутилки и кенове от напитки.


Новини на детски език: Рециклиране в Латвия - връщаш бутилки, получаваш монети
Новини на детски език: Рециклиране в Латвия - връщаш бутилки, получаваш монети

Предложението също така определя минимални цели за повторно използване на опаковките, като например 20% от опаковките на храна за вкъщи до 2030 г. и 80% до 2040 г., както и съответно 10% и 50% за опаковките, използвани за доставка на онлайн покупки.


Еврокомисията изчислява, че ако всичките й идеи се превърнат в закон, до 2030 г. ЕС ще може да намали емисиите на парникови газове от опаковките с 23 млн. тона до 43 млн. т, колкото са годишните емисии на Хърватия. Потреблението на вода ще намалее с 1.1 млн. m3, а разходите за покриване на екологични щети - с 6.4 млрд. евро.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK