Германската "Юнипер" заведе арбитражно дело срещу "Газпром"

Германската "Юнипер" заведе арбитражно дело срещу "Газпром"

© ReutersГерманската комунална компания "Юнипер" (Uniper) заведе арбитражно дело срещу руския си партньор "Газпром" с искане на милиарди евро компенсации за недоставени количества газ. Това съобщи в сряда изпълнителният й директор Клаус-Дитер Маубах, цитиран от "Ройтерс".


Поделението за износ на "Газпром" отрече да е в нарушение на договора и заяви, че не приема законността на претенциите на компанията.


"Юнипер", която е в процес на национализиране, предприето от Берлин, за да я спаси от фалит, определя разходите, направени, за да намери замяна на руския газ, след като доставките са спрени, на около 11.6 милиарда евро.
"Арбитражът ще се проведе в Стокхолм и ще бъде договорен съгласно швейцарското законодателство", каза Маубах.


Арбитражът няма да бъде извършен от официален орган, но ще зависи от съгласието на двете страни да се срещнат с адвокати в неутрална обстановка, по линия на частните процеси на медиация, обичайни в много индустрии, съобщиха от германската компания.


Фактите за арбитража между финландския газов оператор и "Газпром"
Фактите за арбитража между финландския газов оператор и "Газпром"


"Юнипер", която до началото на войната в Украйна беше най-големият клиент на "Газпром" в Европа, заяви, че разходите й, свързани с руския газ, ще продължат да растат до края на 2024 г., като според генералния директор има надежда тя да се върне към печалба през следващата година.


През първите девет месеца на 2022 г. компанията отчете нетна загуба 40 милиарда евро, най-голямата в корпоративната история на Германия.


"Става дума за обеми газ, които бяха договорени с "Газпром", но не бяха доставени, и за които трябваше да осигурим замяна на изключително високи пазарни цени и все още трябва да го правим", каза Маубах в изявление.

"Провеждаме тези съдебни процедури с цялата необходима енергичност: Дължим това на нашите акционери, нашите служители и данъкоплатците", добави той.


"Юнипер" обяви мерки за допълнително ограничаване на руския си бизнес, като компанията, която го извършва - "Юнипро", е обявена за продажба от средата на 2021 г.


В началото на ноември "Юнипер" съобщи, че вече не работи с руски газ, като доставките от "Газпром" са спрели окончателно през август.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK