Заради COVID пандемията всеки осми с ХИВ в Европа не знае, че е болен

В европейския регион най-много заразени с ХИВ има в Русия и в Украйна

© Reuters

В европейския регион най-много заразени с ХИВ има в Русия и в УкрайнаБроят на хората в Европа с недиагностициран ХИВ се е увеличил, тъй като нивата на тестване са намалели по време на пандемията COVID-19. Това застрашава глобалната цел за прекратяване на болестта до 2030 г., се казва в доклад на Световната здравна организация и европейската здравна агенция.


СЗО и Европейският център за превенция и контрол на заболяванията (ECDC) установяват, че през 2021 г. са регистрирани една четвърт по-малко диагнози на ХИВ в сравнение с нивата преди пандемията в европейския регион на СЗО.


Регионът включва над 50 държави, включително Русия и Украйна, които имат най-висок процент на ХИВ инфекция в Европа.
Тази неуспех вероятно се дължи на факта, че услугите, свързани с ХИВ, включително тестването, бяха изоставени в много европейски страни през двете години на пандемията, се казва в доклада.

"Вероятно намаленото тестване и допълнителните изисквания поради пандемията COVID-19 в клиничните сектори, а също и в институтите за обществено здравеопазване, са повлияли на откриването на случаи през 2020 г. и 2021 г. и ние вярваме, че това продължава дори и днес", заяви експертът по ХИВ в здравната агенция на ЕС Анастасия Фарис.


Докладът използва моделиране, за да предскаже броя на очакваните инфекции и го сравнява с данните от тестовете, предоставени от 46 от 53-те страни в европейския регион на СЗО.


Смята се, че един на всеки осем души, живеещи с ХИВ в този регион, остава недиагностициран.


Прекъсванията на тестването за ХИВ по време на пандемията имат значение, тъй като колкото по-дълъг е периодът от време между заразяването с ХИВ и диагностицирането, толкова по-висока е вероятността от тежко протичане на заболяването или смърт и толкова по-голяма е вероятността хората несъзнателно да предадат вируса на сексуалните си партньори, се казва в доклада.


Въпреки че усилията за справяне с ХИВ, туберкулозата и маларията започнаха да се възстановяват миналата година, след като бяха засегнати от пандемията COVID-19 през 2020 г., светът все още не е на път да победи тези болести,

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK