Германия призна "Голодомора" в Украйна за геноцид

Президентът на Украйна Володимир Зеленски и съпругата му Олена поставиха свещи и житни класове на паметника на жертвите на Голодомора в Киев на 26 ноември, когато украинците поменават жертвите на глада през 1932-1933 г.

© Reuters

Президентът на Украйна Володимир Зеленски и съпругата му Олена поставиха свещи и житни класове на паметника на жертвите на Голодомора в Киев на 26 ноември, когато украинците поменават жертвите на глада през 1932-1933 г.Германският парламент прие резолюция, признаваща за геноцид "Голодомора" в Украйна през 30-те години - масов глад, за който се предполага, че е причинил смъртта на над 3 милиона украинци по времето на Сталин, съобщи БТА.


Резолюцията беше внесена в Бундестага от трите партии от управляващата коалиция на канцлера Олаф Шолц и от основния опозиционен блок. След дебати, на които присъстваше и украинският посланик в Германия, тя беше приета с техните гласове, а останалите две опозиционни партии се въздържаха.


Гласуването се състоя само броени дни след като Украйна отбеляза 90 годишнината от голодомора.
В резолюцията е записано, че "масовата смърт от глад не е резултат от провалени реколти и че политическото ръководство на Съветския съюз е отговорно за тях". Допълва се, че Сталин е гледал с дълбоко подозрение на всичко украинско, и се отбелязва, че "цяла Украйна е била засегната от глада и репресиите, а не само зърнопроизводителните ѝ райони".

"От днешна гледна точка това следва да бъде квалифицирано в политико-исторически план като геноцид, се казва в резолюцията. Германският Бундестаг споделя подобна квалификация."


В позицията е включен призив към германското правителство да работи срещу "всякакви опити за разпространение на едностранчиви руски исторически наративи" и да продължи да помага на Украйна като жертва на сегашната война.


Отбелязва се, че гладът в Украйна се е случил във време на масови престъпления срещу човечеството в Европа, включващи нацисткия холокост, военните престъпления на германската армия и систематичното избиване на милиони цивилни като част от "расистката германска война на изток, водена с цел унищожение".


Според депутата от Зелените Робин Вагенер "причината за този ужас е в Кремъл", където "диктаторът е взел безмилостното решение да прокара колективизацията със сила и да предизвика глад".


По думите му "паралелите с днешния ден са очевидни" - гледна точка, която прозвуча от трибуната и от други депутати девет месеца след началото на руската инвазия в Украйна, отбелязва "Асошиейтед прес".


"Сегашната руска агресия срещу Украйна се вписва в тази историческа традиция", каза консервативният опозиционен депутат Фолкер Улрих.


Русия заклейми германската позиция и я определи като "опит да се изчисти нацисткото минало" и като "провокация".


Украинският президент Зеленски приветства резолюцията и заяви, че тя е "важен сигнал към много други държави, че руският реваншизъм няма да успее в пренаписването на историята".


Историците остават разделени в мненията си дали гладът в Украйна е бил "геноцид". Основният въпрос, по който се дискутира, е дали Сталин нарочно е искал да избие украинците, за да смаже движението им за независимост от Съветския съюз, или гладът е настъпил заради некомпетентност на властите, съчетана с природни фактори, отбелязва "Асошиейтед прес".


С литургия в столичния храм "Св. Неделя" бяха почетени жертвите на Голодомора в Украйна
С литургия в столичния храм "Св. Неделя" бяха почетени жертвите на Голодомора в Украйна

Според Музея на голодомора в Киев още 16 държави освен Украйна са признали глада за геноцид: Австралия, Еквадор, Естония, Канада, Колумбия, Грузия, Унгария, Литва, Латвия, Мексико, Парагвай, Перу, Полша, Португалия, САЩ и Ватиканът. Други страни като Аржентина, Чили и Испания са го осъдили като "акт на изтребление".

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK