Брюксел обяви как смята да намали незаконната миграция от Западните Балкани

Илва Йохансон

© European commission (audiovisual service)

Илва ЙохансонСлужители от агенцията за външните граници на Европейския съюз може скоро да бъдат разположени по граници извън ЕС в Западните Балкани като част от план за ограничаване на незаконните пристигания от региона, съобщи Европейската комисия, цитирана от Еuronews.


"Броят, който имаме в момента в Западните Балкани, е около 500 служители от "Фронтекс", които вече са разположени, но днес те са разположени само на границата между партньорите от Западните Балкани и външните граници на ЕС", каза комисарят по вътрешните работи Илва Йохансон пред репортери.


"С нов мандат ще бъде възможно да се разположат и вътрешно, така да се каже, между два различни партньора от Западните Балкани", обясни тя, добавяйки, че "Фронтекс" трябва да вземе решение за необходимия брой.
Тази мярка е част от Плана за действие за Западните Балкани, предложен от Европейската комисия за справяне с увеличаването на мигрантите, влизащи в ЕС през Западните Балкани.


Повече от 128 хил. незаконни преминавания на границата на ЕС са регистрирани през Западните Балкани през първите 10 месеца на годината, според данни на "Фронтекс". Това представлява 168% увеличение спрямо същия период на 2021 г.


"Риск от нови маршрути"


Друг стълб на плана на комисията, обявен ден преди срещата на върха ЕС - Западни Балкани в Албания, е за по-добро съгласуване на визовия режим между нациите на Западните Балкани и ЕС, за да се гарантира, че чуждестранните граждани, които пътуват до Западните Балкани без визи, не преминават в ЕС.


Повечето страни от Западните Балкани имат безвизови споразумения с ЕС. Йохансон каза, че Сърбия е основната точка за влизане в ЕС за такива хора.


Сърбия има безвизови споразумения с Армения, Азербайджан, Бахрейн, Беларус, Боливия, Китай, Куба, Гвинея Бисау, Индия, Индонезия, Ямайка, Киргизстан, Кувейт, Казахстан, Монголия, Оман, Катар, Русия, Суринам и Турция.


Наскоро тя прекрати безвизовото пътуване с Тунис и Бурунди и "те също така обещаха да направят същото, що се отнася до Индия, и освен това обещаха да се съгласуват допълнително с други трети страни", каза комисарят.


"Но всички партньори от Западните Балкани имат значителни пропуски, когато става въпрос за съгласуване на визовата политика с визовата политика на ЕС, и затова те трябва да бъдат разгледани във всички страни от Западните Балкани", добави тя.


Йохансон заяви пред репортери, че "с по-силно съгласуване в Сърбия може да има риск от нови маршрути, използващи безвизови режими в други страни от Западните Балкани".


Три ключови срещи на върха


Очаква се визовият режим да бъде обсъден от лидерите на срещата на върха ЕС - Западни Балкани в Тирана във вторник.


Съгласуването с външната политика и политиката на сигурност на ЕС, включително с режима на санкции, необходимо условие за присъединяване към блока, също ще бъде на дневен ред.


Сърбия досега отказва да наложи каквито и да било ограничителни мерки на Русия заради войната в Украйна.


Сръбският президент Александър Вучич заплаши да бойкотира срещата на върха, която се провежда за първи път в страна от Западните Балкани, заради спора с Косово.


Срещата на върха ще се проведе дни преди срещите на министри на вътрешните работи на ЕС и лидери в Брюксел, където ще бъдат обсъдени статутът на кандидат за членство на Босна и Херцеговина и либерализирането на визовия режим за Косово.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK